Zatvori
Jasmin Hadzic
16/01/2012

ŠUŠKA SE: Facebookov IPO od 100 milijardi dolara na rasporedu za svibanj ove godine?

Još jedna glasina oko dugo-očekivanog Facebookovog izlaska na burzu...

Kako doznaje Kara Swisher s popularnog Wall Street Journalovog AllThingsD-a bloga, Facebook je navodno spreman za izlazak na burzu koji bi se trebao dogoditi negdje tijekom svibnja ove godine, što znači da će najveća svjetska društvena mreža morati podnijeti zahtjev za inicijalnu javnu ponudu dionica (IPO) do kraja idućeg mjeseca budući američkoj Komisiji za burze i vrijednosnice (SEC) obično treba 3 do 4 mjeseca za odobravanje zahtjeva.

Kako god bilo - Facebookov IPO biti će zasigurno najveći ikada kada su u pitanju internet kompanije.

Analitičari i insajderi tvrde kako Facebook kroz IPO namjerava prikupiti 10 milijardi dolara dodatnog kapitala, a tržišna vrijednost kompanije mogla bi iznositi nevjerojatnih 100 milijardi dolara. Po toj vrijednosti Facebook bi mogao postati jednako vrijedan kao jedan McDonald's!

No, za razliku od McDonaldsa koji je 2010. godine imao prihode od 24 milijarde dolara, Facebook će ove godine vjerojatno dostići prihode od puno skromnijih 3,5 do 4 milijardi dolara.

Ipak, pravi razlog Facebookovog "napuhanog" vrednovanja jest - doseg u broju korisnika.

Prema postojećim podacima, Facebook trenutno ima više od 800 milijuna korisnika, dok bi "jubilarnu" milijardu korisnika trebao dostići već u kolovozu ove godine. To će značiti da je svaki sedmi stanovnik našeg planeta na društvenoj mreži Marka Zuckerberga i njegove kalifornijske kompanije.

Facebook već neko vrijeme pregovara s investicijskim bankama s Wall Streeta, a AllThings navodi kako Facebookov financijski direktor David Ebersman još 0d 2009. godine priprema kompaniju za konačni izlazak na burzu.

Što reći, jedva čekamo...

Pročitajte još:

- Ovo je sve što morate znati o Facebookovom 100 milijardi dolara teškom IPO-u (INFOGRAFIKA)

Foto:Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram