Zatvori
Poslovni Puls
16/01/2012

Brutalno točna statistika: Samo 7 posto hrvatskih kućanstava živi bolje nego prošle godine

Na žalost još jedan statistički podatak pokazuje koliko se zapravo pogoršala životna situacija u posljednjih godinu dana..

Rezultati novog vala istraživanja  GfK Barometra pokazuju da  kućanstva u Hrvatskoj   i dalje ne očekuju  poboljšanje  životnih uvjeta u slijedećih godinu dana.

Tek 7 posto kućanstava ima nešto bolju financijsku situaciju nego prije godinu dana. Zatim, 46 posto kućanstava smatra da su ostali na istom. Ali, za  oko 47% kućanstava  njihovo sadašnje financijsko stanje  je  lošije nego prije godinu dana. U slijedećih godinu dana oko 12 posto kućanstava  se nada da će im financijska situacija biti barem malo bolja. Oko 50 posto kućanstava procjenjuje da će im financijska situacija ostati približno ista, ali  trećina (34%) kućanstava ocjenjuje da će im biti još lošije.

Usporedba s nekim tranzicijskim zemljama u EU pokazuje da su gotovo identične ocjene dali i građani u Češkoj,  dok je u Poljskoj oko 14% građana  izjavilo da im je u proteklih godinu dana bilo bolje,  46% smatra da su ostali na istom (kao u HR i Češkoj), a 39% ocjenjuje da im je ipak bilo lošije.

U našoj zemlji dosta lošije stanje financija najviše ističu u Lici, Kordun i u Banovini  (63%)  te  Slavoniji  (51% ). Ovaj puta su i kućanstva u Istri, Primorju i G. Kotaru istaknula  lošije ocjene, odnosno pogoršanje financija  za  52% kućanstava. Pogoršanje su također značajnije ( 61%) iskazala kućanstva s mjesečnim prihodima kućanstva  do 3.500 kuna.

U Hrvatskoj su buduće  lošije  financijsko stanje  (u slijedećih godinu dana) najviše  istaknuli  ispitanici u Lici, Kordunu i Banovini  (43%),  te u Slavoniji (40%), a najmanje u Dalmaciji  (32%). Većina  građana očekuju i rast cijena, najmanje u Istri ( 71%) a najviše u sjevernoj Hrvatskoj (93%).

Pročitajte još:

- Jadna naša djeca: Crne europske statistike, Hrvatska odmah iza Španjolske po broju nezaposlenih mladih!

Foto:Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram