Zatvori
Poslovni Puls
13/01/2012

Nizozemci zabrinuti da će im Amerikanci konfiscirati zlatne rezerve koje se fizički nalaze u SAD-u

Novoizabrani guverner središnje banke Nizozemske Klaas Knot ovih je dana u medijima otkrio detalje o nizozemskim zlatnim rezervama, i time je otvorio novu stranicu u transparentnosti nizozemske narodne banke prema domaćoj javnosti...

Novinari informativnoga programa nizozemske televizije, naime, potaknuli su raspravu o potrebi da se zlato u vlasništvu države Nizozemske vrati pod fizičku kontrolu vlade u Amsterdamu. To su učinili nakon što je Jim Rickards, jedan od vodećih stručnjaka za globalni monetarni sustav u više navrata izjavio da bi Sjedinjene Države mogle konfiscirati zlato koje se nalazi pod američkom kontrolom, ukoliko dođe do teškoga poremećaja u globalnom sustavu plaćanja zasnovanom na američkom dolaru, prenosi portal SrebroZlato.

Prema informaciji koju ju je dao nizozemski guverner, blizu 90 posto od ukupno 612,5 tona zlata u vlasništvu nizozemske središnje banke pohranjeno je izvan zemlje, i to u Kanadi, SAD-u i Velikoj Britaniji. Samo 67 tona nalazi se u trezorima banke u Amsterdamu, što Nizozemsku čini ranjivom u slučaju izvanrednih događaja. Ipak, guverner Klaas Knot nije otkrio kolika je količina nizozemskih zlatnih rezervi pohranjeno u pojedinoj zemlji s popisa.

Član nizozemskoga parlamenta Ewout Irrgang, u rujnu prošle godine poslao je službeni upit čelništvu narodne banke u kojem je zatražio da se banka izjasni koliko se točno nizozemskoga zlata nalazi u kojoj zemlji, no dobio je samo prilično šturi odgovor s popisom zemalja koje zlato čuvaju, no bez definiranih količina, prenosi portal SrebroZlato.

Na pitanje novinara nizozemske televizije ima li saznanja o mogućoj američkoj konfiskaciji, guverner Knot izjavio je kako "nema saznanja o takvom scenariju". On je također izjavio kako se zasad ne razmatra opcija prebacivanja nizozemskoga zlata iz New Yorka u Amsterdam.

Pročitajte još:

- Japanci domišljato prodavali zlato pred Novu godinu kako bi izbjegli plaćanje poreza

- Rusija u samo mjesec dana ojačala rezerve zlata za novih 100.000 unci

Foto:Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram