Zatvori
Poslovni Puls
13/01/2012

Kad "Balkan" ulazi u EU: Bugarska prošle godine iskoristila samo 20 posto poticajnih sredstava Unije

Možda ne bi bilo loše da hrvatski političari dobro prouče bugarski "slučaj"...

Bugarska, najsiromašnija zemlja Europske unije, iskoristila je prošle godine samo 20 posto sredstava koja su joj bila na raspolaganju iz fondova EU-a, a ove će godine pokušati tu brojku udvostručiti, objavio je ovoga tjedna ministar za upravljanje europskim fondovima Tomislav Dončev, prenosi HRT.

"Završili smo 2011. s isplatama od 1,5 milijardi eura za sedam operativnih programa odnosno gotovo 20 posto od sredstava koja su nam bila na raspolaganju", rekao je na konferenciji za novinare. Ispregovarano je još oko 5 milijardi eura za različite projekte koji još nisu isplaćeni, dodao je.

Bugarska se priključila EU-u 2007. godine, ali neuspjeh zemlje da spriječi prevare i zajamči transparentno korištenje sredstava iz europskih fondova koštalo je državu izgubljenih milijuna pretpristupnih sredstava 2008.

"Očekujem da ćemo završiti godinu s 90 posto ispregovaranih sredstava i isplatama od 38 do 40 posto od svih sredstava koja su nam na raspolaganju. Trudit ćemo se postići taj rezultat i siguran sam da to možemo", rekao je Dončev.

Pročitajte još:

- TAMNA STRANA EUROPE: Pogledajte popis 20 najkorumpiranijih država u Europi

Foto:Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram