Zatvori
Poslovni Puls
12/01/2012

CRNE PROGNOZE iz HNB-a: Čeka nas gospodarski pad i rast ukupne nezaposlenosti!

Posljednji analitički bilten iz Hrvatske narodne banke (HNB) donosi pesimističan scenarij za 2012. godinu...

"Sve projekcije globalnoga gospodarskog rasta upućuju na izrazito usporavanje oporavka razvijenih gospodarstava te intenziviranje negativnih rizika u idućem razdoblju. Glavni su uzrok snižavanja očekivanih stopa rasta lošije prognoze gospodarskih kretanja za SAD i EU te njihovi izravni i neizravni učinci na ostala razvijena tržišta i tržišta u nastajanju. Očekivana stagnacija domaćega gospodarstva u 2012. određena je u prvom redu nižim rastom potražnje iz inozemstva te prognoziranom fiskalnom konsolidacijom. Slabljenje izvozne potražnje poglavito zrcali nepovoljna kretanja i očekivanja niskog rasta u članicama EU, kao i strukturne slabosti hrvatskoga gospodarstva. Kad je riječ o fiskalnim kretanjima, očekuje se da će se radi očuvanja kreditnog rejtinga Vlada odlučiti na štedljiv proračun i nastavak strukturnih reforma za jačanje konkurentnosti domaćega gospodarstva. Prvi pozitivni rezultati takvih mjera očekuju se tek u 2013. godini, kada bi glavni generator još uvijek skromnog rasta trebao biti izvoz robe i usluga, uz jačanje kapitalnih ulaganja prije svega privatnog sektora", stoji u uvodu HNB-ovog analitičkog biltena.

Pozitivne reakcije tržišta rada na oporavak gospodarske aktivnosti trebale bi postati vidljive tek u 2013. U skladu s time prosječna stopa registrirane nezaposlenosti mogla bi tijekom 2012. dosegnuti 18,7%, prognoziraju iz HNB-a.

Upozoravaju i na sve otežanije financiranje domaćeg sektora...

"Uvjeti financiranja domaćih sektora u 2012. i 2013. godini krajnje su neizvjesni. Stanje na svjetskom financijskom tržištu upozorava na izrazitu nesklonost riziku, prije svega zbog problema povezanih s održivosti javnih financija sve većeg broja zemalja iz eurozone. Opisana kretanja pokazuju da se poboljšanje uvjeta financiranja za hrvatsku državu, a potom i domaći privatni sektor, može očekivati tek kada Vlada RH svoje javne financije svede u održive okvire", stoji u analizi.

U HNB-u očekuju kako će proračnski manjak u 2011. godini iznositi oko 5,7 posto BDP-a, dok će se dug opće države popeti na 45 posto BDP.

Kada je u pitanju kretanje bruto društvenog proizvoda, u HNB-u ističu kako će rast BDP-a prošle godine vjerojatno iznositi +0,4 posto dok nas ove godine očekuje novi pad BDP-a od -0,2 posto.

"Perspektiva hrvatskoga gospodarstva na kraju 2011. godine iznimno je loša. Slabljenje izvozne potražnje, pogoršanje uvjeta financiranja i nužnost provođenja fiskalne konsolidacije nepovoljno će se odraziti na mogućnosti rasta u 2012. godini", stoji u zaključku HNB-ove analize.

Cijelu HNB-ovu analizu možete preuzeti ovdje (PDF)

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram