Zatvori
Poslovni Puls
11/01/2012

Ma Nijemci su zakon: Prošle godine Njemačka ostvarila rast BDP-a od visokih 3 posto!

Njemačko gospodarstvo, najveće u Europi, snažno je poraslo u prošloj godini...

Istodobno, oštro je pao proračunski deficit, no pad aktivnosti u četvrtom tromjesečju naglašava utjecaj krize u eurozoni. Njemački bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u 2011. za 3,0 posto, u odnosu na rekordnih 3,7 posto godinu prije. Pokazuju to najnoviji podaci koje je objavio državni ured za statistiku Destatis, prenosi HRT.

Snažan rast omogućio je najvećem europskom gospodarstvu da smanji proračunski manjak u prošloj godini na samo 1,0 posto BDP-a, u odnosu na 4,3 posto zabilježenih godinu prije.

Njemačko gospodarstvo ostalo je vrlo snažno u 2011. Najsnažniji rast zabilježen je u prvoj polovici godine. U Destatisu također navode da su se aktivnosti u četvrtom tromjesečju prošle godine zapravo smanjile, i to za 0,25 posto.

Prošlogodišnji rast potaknut je prvenstveno domaćom potražnjom, uz rast osobne potrošnje za 1,5 posto, što je najjači skok u posljednjih pet godina. Ulaganja su također bila snažna, pa su tako ulaganja u opremu porasla za 8,3 posto. Rastu je pridonijela i vanjska trgovina, dodajući 0,8 postotni bod ukupnom BDP-u, uz rast izvoza za 8,2 posto a uvoza za 7,2 posto, pokazuju podaci Destatisa.

Pročitajte još:

- Njemački bankari dobili debeli bonus, odletjeli u Brazil i nakon “druženja” s prostitutkama zaradili suspenziju

Foto:Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram