Zatvori
Poslovni Puls
11/01/2012

Evo gdje ulazimo: Nezaposlenost u Europskoj uniji na novom povijesnom rekordu od 9,8 posto

U Europskoj uniji je u studenom bilo 23,6 milijuna nezaposlenih, što je 55.000 više u odnosu na listopad i 723.000 više negoli u studenom 2010. Najveća nezaposlenost u Španjolskoj, najniža u Austriji...

Kvartalno izvješće o zaposlenosti i socijalnoj situaciji Europske unije pokazuje kako je nezaposlenost porasla na 9,8 posto. Oko 43 posto nezaposlenih u zemljama članicama bez posla je već više od godine dana, piše u nedavno objavljenom kvartalnom izvješću o zaposlenosti i socijalnoj situaciji Europske unije, javlja portal MojPosao.

Nezaposlenost među mladima porasla za 7% od početka krize

Razina nezaposlenosti je tijekom jeseni stagnirala. Tek neznatni rast koji je trajao do polovice 2011. godine zaustavljen je u trećem tromjesečju s porastom nezaposlenosti od 0.1 posto.

Najviše su pogođeni mladi, nisko-kvalificirani radnici i imigranti. U studenome prošle godine razina nezaposlenosti među mladima dosegla je najveću razinu ikad: 22,3 posto, 7 posto više nego na početku nezaustavljivog rasta nezaposlenosti, 2008. godine.

"Udio domaćinstava koje doživljavaju financijske poteškoće, diljem Europske unije, postojano se povećavao od početka 2011. godine, osobito među skupinama nižih prihoda, dok se broj ljudi koji se pretjerano zadužuju ponovno našao na razinama zapaženim kasne 2008. godine", piše u izvješću.

Najgore Španjolska i Grčka, najbolje Austrija i Luksemburg

U Uniji je u studenom bilo 23,6 milijuna nezaposlenih, što je 55.000 više u odnosu na listopad i 723.000 više negoli u studenom 2010., pokazuju podaci Eurostata.

Među članicama eurozone, najvišu stopu nezaposlenosti uvjerljivo drži Španjolska, od 22,9 posto u studenom prema 22,4 posto iz istog mjeseca 2010. i Grčka (ta stopa je porasla na 18.8%). S druge strane, najnižu stopu nezaposlenosti bilježe Austrija (4 %), a slijede Luksemburg (4,8 %) i Nizozemska (4,8%) u studenom.

Pročitajte još:

- Jose Manuel Barroso ima vrlo čudan smisao za humor: EU će s Hrvatskom izaći jača iz ove krize!

- Zbog teškog ekonomskog stanja – egzodus desetaka tisuća Portugalaca, Grka i Iraca iz Europske unije

Foto:Flickr/Vlada.hr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram