Zatvori
Poslovni Puls
10/01/2012

UniCredit je u velikim problemima - može li hrvatska država pokušati preuzeti Zagrebačku banku?

Cijena dionica UniCredita, vlasnika Zagrebačke banke, nastavila je padati u ponedjeljak nakon 38-postotnog gubitka vrijednosti prošli tjedan...

Prema nekim procjenama, tržišna kapitalizacija UniCredita uz cijenu dionice od 2,536 eura i uz 1,930 milijardi dionica iznosi manje 5 milijardi eura, dok je trenutačna tržišna vrijednost Zabe 1,75 milijardi eura. UniCredit pokušava prikupiti kapital kako bi udovoljio novim, postroženim europskim propisima o kapitalu. Europska agencija za banke odredila je početkom prosinca, u sklopu procjene potreba 70 europskih banaka za dodatnim kapitalom, da UniCredit mora prikupiti osam milijardi eura, javlja Večernji list.

Ukoliko je UniCredit u tako velikim problemima - možda je ovo pravo vrijeme da država posluša savjet uglednog ekonomiste Guste Santinija i pokuša dogovoriti preuzimanje Zagrebačke banke?

“Novac tu nije problem, država bi mogla emitirati obveznice za kupnju Zabe s prinosom od, recimo, 6 posto, dok su kamate na štednju u bankama 4-5 posto, i priča je gotova. Dobili bismo nacionalnu komercijalnu banku sa značajnim tržišnim udjelom koja bi usmjeravala kredite u proizvodnju i razvoj države. I ono što je ključno – Zaba bi bila price leader, što znači kad ona snizi kamatu, moraju je slijediti i druge banke”, rekao je nedavno Santini.

No - u situaciji kada država očito ide u potpuno drugom smjeru (privatizacija Croatia osiguranja i HPB-a), iluzorno je očekivati da će vlada premijera Zorana Milanovića ozbiljno razmisliti o "podržavljenju" Zabe.

“Prodaje se obiteljsko srebro u najgorem trenutku i šalje loša poruka da se ne želi racionalizirati sustav", komentirao je najavu nove privatizacije ekonomist Željko Lovrinčević.

Pročitajte još:

- Hrvatska pred potpunim kolapsom: Austrijske banke obustavljaju kreditiranje u zemljama jugoistočne Europe!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram