Zatvori
Jasmin Hadzic
10/01/2012

Hoće li nakon Slovačke i Slovenije i hrvatski mediji implementirati naplatu pristupa online sadržaju?

Još jučer smo prenijeli vijest o namjeri najvećih slovenskih izdavača da na svoje internet stranice postave sustav naplate online sadržaja...

Riječ je o tehnologiji slovačke tvrtke Piano Media koja ja u svibnju prošle godina okupila 11 slovačkih medijskih brendova i počela naplaćivati pristup određenim dijelovima njihovih online publikacija. U program je do sada uključeno više od 40 individualnih internet portala. U prvih mjesec dana postojanja, Piano Media je slovačkim izdavačima navodno osigurala prihode od 40.000 eura, što je i više nego impresivan rezultat s obzirom da Slovačka ima tek nešto više stanovnika odnosno internet korisnika u odnosu na Hrvatsku.

Rasprava oko naplate online sadržaja na hrvatskom internet prostoru ponovno se razbuktala najavom o ulasku Piano Medije na slovensko internet tržište. Dok zagovornici ovog poslovnog modela tvrde kako oglašavanje nije dovoljno za održivo poslovanje i u tom je smislu naplata pristupa sadržaju (paywall) dobrodošla, kritičari upozoravaju kako je neoriginalno copy-paste novinarstvo neprivlačno prosječnom internet korisniku, te kako će se u slučaju "zaključavanja" dijela sadržaja korisnici vrlo brzo prebaciti na besplatne portale, bez obzira na kvalitetu sadržaja.

Najveće dvije medijske kuće EPH i Styria imaju različite strategije. Dok su u EPH-u već davno najavili mogućnost prelaska na naplatu online sadržaja, u Styriji baš i nisku skloni tako rizičnoj promjeni svoje online strategije.

Može li eventualni uspjeh Piano Media sustava u nama susjednoj Sloveniji zainteresirati i hrvatske izdavače?

U ekskluzivnom razgovoru za PoslovniPuls, Tomas Bella, direktor Piano Medije kazao je da nakon nedavnog osiguranog ulaganja od 300.000 eura trenutno pregovaraju s izdavačima iz čak 11 europskih zemalja oko impelementacije njihovog tehnološkog rješenja naplate pristupa online sadržaju.

Iako je Bella odbio komentirati spekulacije o dolasku u Hrvatsku, kazao je kako je Piano Medija zainteresirana "za male i srednje europske države".

Na pitanje da li to znači da su i zemlje bivše Jugoslavije zanimljive njegovoj kompaniji, Bella odgovara "po gore navedenoj definiciji Piano bi mogao funkcionirati u tim zemljama".

Ono što bi moglo dodatno podgrijati glasine o dolasku Piano Medije u Hrvatsku jest činjenica da je oglašivački sustav Etarget jedan od suvlasnika Piano Medije. Etargetova podružnica u Zagrebu već nekoliko godina pruža usluge online oglašavanja na hrvatskom internet tržištu.

Na kraju, bila to Piano Medija ili neki drugi sustav naplate pristupa online sadržaju - gotovo je sigurno da ćemo "paywall" uskoro vidjeti i na hrvatskom webu...

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram