Zatvori
Poslovni Puls
06/01/2012

UGOSTITELJI: Jedva čekamo niži PDV, ali ne očekujte veliku korekciju cijena

Vijest dolazi samo dan nakon što smo se zapitali kako to ministar turizma planira natjerati ugostitelje i turističke djelatnike na veliko rezanje cijena ukoliko zaista dođe do pada PDV-a na turističke i ugostiteljske usluge...

Nakon što je novi ministar turizma Veljko Ostojić poprilično naivno kazao kako u slučaju niže stope PDV-a na turističke i ugostiteljske usluge - mora doći do velikog sniženja cijena, strukovne udruge su se zahvalile novom ministru turizma i poručile kako cijene nakon sniženja PDV-a - neće doživjeti veliku korekciju!

I tako završava ambiciozni Ostojićev plan koji je po njegovim riječima trebao "obilježiti ovogodišnju turističku sezonu".

Strukovne udruge tako poručuju da se niža stopa PDV-a treba odnositi na sve turističke usluge, dodajući da će sniženje cijena ugostiteljskih usluga slijedom nižeg PDV-a ipak ovisiti od ugostitelja do ugostitelja, od objekta do objekta.

U prijevodu - ništa od velikog dogovorenog sniženja cijena...

Oni koji već imaju konkurentne i tržišne cijene možda će ih i moći malo sniziti, a oni koji nemaju morat će razmisliti o svom poslovanju. Najgore što se može dogoditi je da se ugostitelje prisili na spuštanje cijena, a onda da to bude na uštrb kvalitete i da se ugostitelji više okrenu nabavi lošijih, većinom zamrznutih i jeftinijih namirnica, poručuju ugostitelji.

Ugostitelji se pitaju koja će to udruga tražiti od članova sniženje cijena kada se one na tržištu slobodno formiraju i kada su u hrvatskom ugostiteljstvu ionako ispod svih drugih zemalja u Europi. Dobro je što će ugostitelji dobiti niži PDV, jer će im to omogućiti da "lakše dišu", ali ako će to pratiti povećanje opće stope PDV-a na sve drugo, pa još nezaposlenost i pad kupovne moći u Hrvatskoj teško da će ugostitelji moći bolje poslovati, tim više što se ni od stranih turista u situaciji krize ne može očekivati neka znatno veća potrošnja, poručuju hrvatski ugostitelji.

Pročitajte još:

- Može li hrvatski turizam na EU tržištu od 500 milijuna stanovnika pronaći novi generator rasta?

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram