Zatvori
Poslovni Puls
05/01/2012

U Mađarskoj sve dramatičnije: Bez pomoći EU-a i MMF-a Mađarskoj prijeti potpuni ekonomski kolaps?

Panika u Mađarskoj oko neophodne pomoći EU-a i MMF-a...

Budimpešta je prije tri godine zatražila od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Europske unije potporu u iznosu 20 milijardi eura ali je nova vlada na čelu s Viktorom Orbanom sredinom 2010. prekinula pregovore uz obrazloženje da im novi sporazum nije potreban. Pregovori su nastavljeni u studenom 2011.

"Spremni smo pregovarati bez ikakvih uvjeta i raspraviti o svemu što se se nađe na pregovaračkom stolu", naglasio je ministar koji je u pregovorima zastupao Mađarsku Tamas Fellegi. Dodao je da će Mađarska prihvatiti preventivni standby aranžman s MMF-om ali da će povući raspoloživa sredstva samo ako to bude nužno s obzirom na prilike na tržištu, javlja HRT.

Pregovori s MMF-om i EU-om prekinuti su prošlog mjeseca zbog zakona kojim se ograničava neovisnost središnje banke. Mađarski premijer ne želi ga povući, prkoseći zahtjevima Europske unije.

Nakon što je forinta danas kliznula na novu najnižu razinu u povijesti prema euru a troškovi osiguranja povrata duga dodatno porasli, mađarski je ministar naglasio da je vlada svjesna ozbiljnosti situacije i da slabija forinta predstavlja ozbiljan problem s obzirom na trendove na tržištu obveznica.

Fellegijev istup nakratko je zaustavio klizanje forinte koja se tako stabilizirala na 321,55 forinti za euro ali njezina vrijednost i dalje snažno oscilira. Prinosi na mađarske petogodišnje i 10-godišnje obveznice stabilizirali su se pak ispod razine od 11 posto nakon što su nakratko poskočili na 11,20 posto, prenosi HRT.

Pročitajte još:

- Deseci tisuća Mađara prosvjedovali protiv “diktatora” Viktora Orbana i njegove ideje o “Orbanistanu”

- Ulazak u Novu godinu Mađari “proslavili” uz stopu PDV-a od rekordnih 27 posto!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram