Zatvori
Poslovni Puls
04/01/2012

DOBRE VIJESTI: Maloprodaja u studenom zabilježila godišnji rast od 1 posto!

Prvi rezultati Državnog zavoda za statistiku pokazali su nešto slabiji godišnji rast trgovine na malo u studenom nego u listopadu...

Trgovina na malo je u promatranom mjesecu realno porasla za 1,0% godišnje, odnosno 4,5% nominalno. Tako su i podaci za studeni potvrdili sliku kakvu gledamo već više od godinu dana.

Trgovina na malo bilježi godišnje stope rasta, no te su stope vrlo blage pa ne možemo govoriti o oporavku maloprodaje, posebno uzme li se u obzir visoki i dugotrajni pad koji je tome prethodio. Nadalje, kretanja na tržištu rada ne pokazuju znakove oporavka, posebno zato što značajnije zapošljavanje izostaje, a u jesenskim i zimskim mjesecima broj nezaposlenih raste. Ponašanje potrošača prije svega je određeno kretanjima na tržištu rada i očekivanjima budućih kretanja. U tom kontekstu treba spomenuti i neizvjesnost u učinke vanjskih faktora, čije se pogoršanje već osjeća, što svakako može utjecati na optimizam potrošača i sklonost potrošnji.

Komentar RBA analitičara:

U blagdanskom prosincu uobičajeno očekujemo nešto snažniju potrošnju nego prethodnih mjeseci, ali u odnosu na prosinac prošle godine neće biti većih promjena, već očekujemo da je potrošnja bila tek blago veća. Na razini cijele godine očekujemo vrlo blagi rast maloprodaje, nešto iznad 1% (u razdoblju od siječnja do studenog prosječni realni rast je iznosio 1,0% godišnje).

U 2012. stopa bi ponovno mogla biti blago negativna s obzirom na negativne vanjske i unutarnje impulse (posebno počne li provođenje fiskalne konsolidacije). Nadalje, razloge treba tražiti i u relativno visokoj zaduženosti kućanstava (viša od prosjeka regije) te u stagnaciji realnih dohodaka i povećanju troškova života.

Foto:flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram