Zatvori
Poslovni Puls
03/01/2012

Usprkos pogoršanim ekonomskim uvjetima hrvatski poslodavci prošle godine objavili više oglasa za zapošljavanje

Unatoč nastavku globalne ekonomske krize dogodili su se pozitivni pomaci na tržištu rada u 2011. godini. Na portalu MojPosao objavljeno je preko 12.000 natječaja za različita radna mjesta, što je povećanje od 4% u odnosu prethodnu godinu...

Povećana aktivnost tražitelja posla se nastavila čemu u prilog govori i porast od 13% u broju novih i/ili obnovljenih životopisa u odnosu na 2010. godinu.

U 2011. godini ponovno su bili najtraženiji prodavači, programeri i konobari, a slijede ih prodajni predstavnici, komercijalisti, kuhari, administratori i agenti u pozivnom centru. U 2011. od ukupnog broja objavljenih oglasa, njih 71% odnosilo se na stalno zaposlenje, što je povećanje od 1% u odnosu na 2010.godinu.

U nešto manje od polovice oglasa (41%) tražilo se djelatnika za rad na određeno, 12% oglasa odnosilo se na honorarni rad, a 8% na studentske poslove (oglasi predviđaju mogućnost obilježavanje više vrsta zaposlenja za isto radno mjesto). Najveći rast zabilježen je za honorarne poslove – broj oglasa se povećao za 4% u odnosu na 2010. Najtraženiji honorarni poslovi kroz 2011.godinu bili su: prodajni predstavnik, dadilja, konobar,  komercijalist  web dizajner, terenski komercijalist.

U 2011. godini 79% posloprimaca je bilo zainteresirano za stalni posao, što je 10% manje nego 2010. Od njih je čak trećina bila zainteresirana i za honorarni rad (30%). Iz raspoloživih podataka nije moguće zaključiti je li riječ o posloprimcima koji traže dodatni posao ili posloprimcima koji u nedostatku zaposlenja traže bilo kakav posao.

Potrebe poslodavaca u odnosu na 2010. godinu nisu se značajno mijenjale, isto kao niti profil tražitelja posla. U 48% natječaja poslodavci su tražili radno iskustvo na istim ili sličnim poslovima, u prosjeku 2 godine i 11 mjeseci. Tijekom 2011. godine poslodavci su najviše tražili zaposlenike sa srednjom stručnom spremom (u 45% oglasa). Malo više od polovice korisnika portala (53%) navelo je u svojim životopisima pod stupanj obrazovanja upravo srednju stručnu spremu. Visoka stručna sprema navodila se u 31% oglasa i u 27% životopisa. Zaposlenike s višom stručnom spremom tražilo se u 16% oglasa, dok istu stručnu spremu u životopisima ima navedeno 13% tražitelja posla.

Važnost poznavanja najraširenijeg svjetskog jezika se zadržala. U najvećem broju oglasa tražilo se napredno poznavanje engleskog jezika (42% oglasa).  U 23% oglasa poslodavci su tražili poznavanje rada na računalu.

Početak 2011. godine i usporedba s 2010. daju naznake oporavka tržišta rada, no sam kraj godine nije bio takav. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Državnog zavoda za statistiku vidljivo je povećanje stope nezaposlenosti sukladno smanjenju broja oglasa na portalu MojPosao. Pad broja oglasa u posljednja 3 mjeseca rezultat je sezonskih oscilacija i dogodio se i 2010., no 2011. je malo pojačano zbog najavljene 'nove' krize, poručuju s portala MojPosao.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram