Zatvori
Poslovni Puls
03/01/2012

Hrvatska u nikad težoj gospodarskoj situaciji, a lani prodano čak 2.650 luksuznih BMW-a, Audija, Ferrarija...

Ako ste mislili da imućniji Hrvati osjećaju krizu - promislite još jednom...

Prema svježe objavljenim podacima agencije Promocija plus, tijekom prošle godine u Hrvatskoj je registrirano čak 2.650 luksuznih vozila.

Tako izgleda da u vjerojatno najtežoj gospodarskoj krizi u posljednjih 15-tak godina u Hrvatskoj još uvijek ima dovoljno "lovaša" koji su spremni iskeširati više od 100.000 eura za ove skupocjene cestovne jurilice...

Ferrrari je prodao čak dva skupocjena modela čija se vrijednost vrti oko 200.000 eura, a zanimljivo je da su isporučeni tijekom srpnja prošle godine. S obzirom da se na isporuku automobil sa znakom propetog konjića čeka 18 mjeseci, onda je jasno kako su oni naručeni početkom 2010. godine.

Po jedan primjerak je prodan Rolls-Roycea kao najprestižnijeg automobila i Bentleya koji vrijednošću ne zaostaje puno za simbolom engleskog plemstva, te dva Cadillaca.

Naši građani pokazali su veliki interes za automobile iz premium segmenta, točnije za „sveto njemačko trojstvo“ – Audi, BMW i Mercedes, premda u tu skupinu ulaze još Lexus (20 komada) i Infiniti (16) koji mogu biti zadovoljni postignutim.

Audi je prodao 930 novih vozila što mu je na ukupnoj ljestvici donijelo odlično 14. mjesto, čak ispred jednog Suzukija (924) čija su vozila kvalitetom i cijenom daleko ispod automobila iz Ingolsdtata.

Ni drugi bavarski proizvođač automobila BMW nije previše zaostao, jer je sa 861 novom registracijom zauzeo 16. mjesto ostvarivši bolji prodajni rezultat od Mazde, Seata i Fiata koji mu gledaju u leđa. Mercedes kao treći član „svetog trojstva“ je na 20. mjestu ukupne ljestvice s prodanim 501 primjerkom.

Kad se tim brojkama pribroji i Volvo koji je plasirao na hrvatsko tržište 250 komada vozila koja cijenom nisu nimalo jeftina proizlazi da se bolje trgovalo skupim i luksuznim, nego jeftinijim i skromnijim automobilima.

U ukupnom tržišnom udjelu u Hrvatskoj skupocjeni automobili imaju više od 6 posto udjela, a to je otprilike udio koji imaju primjerice Chevrolet ili Hyundai.

Pročitajte još:

- Zastrašujuće impresivan cestovni izlet prvog hrvatskog električnog superautomobila (VIDEO)

Foto:flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram