Zatvori
Poslovni Puls
03/01/2012

Japanci domišljato prodavali zlato pred Novu godinu kako bi izbjegli plaćanje poreza

Japanski trgovci plemenitim kovinama imali su neposredno prije Nove godine vrlo buran i naporan tjedan. Unatoč padu cijena zlata na svjetskim tržištima, Japanci su pohrlili prodati svoje zlatne poluge većih težina ili su pak mijenjali poluge za kovanice...

S prvim danom nove godine, naime, u Japanu je stupio na snagu novi zakon koji od trgovaca plemenitim kovinama traži da porezne organe izvijeste o svakoj transakciji investicijskim zlatom u vrijednosti većoj od dva milijuna jena, što iznosi oko 20 tisuća eura, objašnjava portal SrebroZlato. S obzirom da su zlatne poluge od 500 grama na svjetskom tržištu već dosegnule tu razinu, mnogi Japanci koji čuvaju svoju ušteđevinu u zlatu odlučili su prije nego što ih "zakači" nova zakonska obveza razmijeniti poluge u apoene od 250 grama, 100 grama ili manje, odnosno, u kovanice od jedne unce ili manje. Na taj način imat će slobodu i nakon nove godine prodavati svoje zlato ispod "poreznoga radara".

Premda je četvrtak, 27. prosinca, u Japanu državni praznik, trgovci zlatom svoja vrata za klijente nisu zatvarali, kako bi omogućili zamjenu većih apoena poluga u manje prije kraja godine. Zbog nove porezne situacije, potražnja za manjim zlatnim kovanicama u Japanu znatno je porasla.

Novim zakonom japanska je vlada nastojala stati na kraj masovnome izbjegavanju plaćanja poreza na aprecijaciju vrijednosti zlata. Naime, prema regulativi koja vrijedi već duže vrijeme, Japanci su poreznim organima dužni prijaviti profit koji ostvare prilikom prodaje zlata, ukoliko razlika između kupovne i prodajne cijene iznosi više od 500 tisuća jena (oko 5000 eura). No, tu su zakonsku obvezu japanski investitori do sada u pravilu ignorirali, što će im u novoj godini biti nešto teže, premda ne i nemoguće. To pokazuje i užurbano mijenjanje većih zlatnih poluga u manje koje se dogodilo usred jedne od najvećih korekcija na svjetskom tržištu zlata u posljednja tri mjeseca, javlja SrebroZlato.

Pročitajte još:

- ZLATO: Rusija u samo mjesec dana ojačala rezerve zlata za novih 100.000 unci

- U samo tjedan dana cijena zlata na svjetskom tržištu zabilježila pad od nevjerojatnih 6,9 posto

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram