Zatvori
Poslovni Puls
30/12/2011

Hoće li Hrvati zbog podizanja stope PDV-a na 25 posto ponovno odlaziti u BiH na jeftini vikend shopping?

Ako se izglasa zakon o povećanju stope PDV-a na 25 posto, što je još na razini spekulacija, vrlo je realno očekivati da će značajan dio Hrvata u prekogranični šoping! I to u Bosnu i Hercegovinu kao najpogodniju šoping-destinaciju za potrebe mjesečne potrošačke košarice...

Naime, u našoj susjednoj zemlji PDV iznosi 17 posto, cijene većine artikala su nešto niže nego u Lijepoj našoj, a pri drugom posjetu bosanskohercegovačkim šoping-centrima hrvatskim građanima se vraća plaćeni PDV u prethodnoj kupnji. Za povrat PDV-a potrebno je predočiti osobnu iskaznicu na kojoj stoji adresa stanovanja - udaljena od granice pet kilometara, piše SlobodnaDalmacija.

PDV se ne vraća za alkohol, cigarete te mlijeko i mliječne proizvode. No, strastveni pušači će šteku, primjerice, hrvatskog ronhilla moći kupiti po gotovo upola nižoj cijeni, što je već dovoljan motiv za odlazak u prekograničnu kupnju i bez povrata PDV-a.

Iako su se Hrvati dobrano odviknuli od prekograničnog vikend-šopinga i orijentirali na velike, nove centre u svojim gradovima, novi udar na tanke novčanike će ih, bez imalo dvojbe, opet usmjeriti u susjedstvo. No, u Mađarsku Slavonci zasigurno neće ići. Prošli mjesec je u Budimpešti izglasan najveći PDV u Europskoj uniji - od čak 27 posto.

Nemaju naviku Hrvati ići ni u Crnu Goru, iako je PDV također na razini 17 posto, no u Sloveniju bi se opet mogli zaputiti iz sjeverozapadnog dijela Hrvatske, zaklučuje novinar Slobodne.

Pročitajte još:

- Hoće li podizanje stope PDV-a na 25 posto dodatno zagorčati život najsiromašnijima

- Milanovićeva vlada za dva mjeseca predstavlja proračun i odmah uvodi porez na dividendu

Foto:Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram