Zatvori
Poslovni Puls
29/12/2011

Statističko čudo: Francuska smanjuje svoj javni dug, a Njemačka ga povećava!

Francuski ured za statistiku (INSEE) jučer je objavio kako je francuski javni dug u trećem kvartalu smanjen na 1,69 bilijuna eura, što predstavlja smanjenje od 0,9 posto u odnosu na završetak drugog kvartala...

Trenutno francuski dug predstavlja 85,3 posto njihovog BDP-a, a do kraja godine bi, prema najavama francuskih vlasti, trebao biti smanjen na 84,9 posto, prenosi Index.

Iako je to još uvijek daleko od kriterija dogovorenog u Maastrichtu, koji nalaže da se proračunski deficit smanji ispod tri posto, a javni dug ispod 60 posto BDP-a, Francuska se bar može pohvaliti kako ide u dobrom smjeru, barem zasad.

Rijetke zemlje eurozone se ovih dana mogu pohvaliti podatkom da smanjuju svoj dug. Čak je i Njemačka na kraju trećeg kvartala imala je dug od 2,028 bilijuna eura što predstavlja povećanje od 0,5 posto, odnosno 10, 4 milijardi eura, u odnosu na stanje koje je zabilježeno po završetku drugog kvartala ove godine. No u postotku, Nijemci su i dalje manje zaduženi od Francuza (njihov ukupni dug iznosi 80 posto BDP-a).

Ono što za Francuze definitivno nije dobro jest prognoza da će se dogodine javni dug popeti na čak 88,3 posto BDP-a, nakon čega bi se postupno opet trebao početi smanjivati.

Pročitajte još:

- LOŠE VIJESTI: Broj nezaposlenih u Francuskoj na najvišoj razini u posljednjih 12 godina

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram