Zatvori
Poslovni Puls
29/12/2011

NOVI PLAN: Siromašni građani će za legalizaciju bespravnog izgrađenih kuća plaćati manje od bogatih!?

Zanimljiva najava od novog ministra graditeljstva vezana uz sporni Zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata...

Nova vlast uvodi novine u legalizaciju bespravnih objekata. Tako će se model plaćanja legalizacije prilagoditi socijalnom statusu građana, pa će oni slabijeg imovnog stanja, koji legaliziraju krov nad glavom, plaćati manje u odnosu na legalizaciju vikendica i drugih objekata, koji ne služe za stanovanje, kazao je u izjavi za Slobodnu Dalmaciju Ivan Vrdoljak, novi ministar graditeljstva.

Unatoč pozivu da legaliziraju svoje bespravno izgrađene kuće i druge objekte, na terenu je do sada izostao masovni odaziv građana. Javilo se tek jedan posto vlasnika takvih objekata, što je jasan signal novoj vlasti i novome ministru graditeljstva Ivanu Vrdoljaku da s provedbom postojećeg zakona nešto ne štima.

Brojne su nepoznanice i nedorečenosti Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim objektima, koji je stupio na snagu još u kolovozu. Sve je zapinjalo na birokraciji. Najprije se čekala odluka bivše vlade da se utvrdi metodologija izračuna takozvane kazne za zadržavanje objekata u prostoru.

Zatim su zbog prazne državne blagajne kasnile geodetske podloge bez kojih se nije mogla predati arhitektonska snimka, sve do naputka Državne geodetske uprave, koji je pojasnio načine postupanja katastarskim uredima na terenu. Naime, Geodetski zavod Osijek nije na vrijeme isporučio zračne (orto-foto) snimke Državnoj geodetskoj upravi. Snimke ilegalnih objekata zakonski su uvjet za postupak njihove legalizacije, a kako ih Državna geodetska uprava nije dobila, nije ih ni mogla proslijediti jedinicama lokalne samouprave, piše Slobodna Dalmacija.

Ipak, trenutačno je i taj problem riješen jer više nema zapreka u područnim uredima za katastar da izdaju geodetske elaborate za evidentiranje podataka o zgradama. Novi ministar graditeljstva, čiji resor u novoj Vladi obuhvaća i pitanje bespravne izgradnje, ističe da je dosadašnji zakon neprovediv te da ga stoga treba mijenjati.

"Zakon o legalizaciji mora biti potpuno provediv i pravedan, a legalizacija jeftina. U sljedećoj godini moramo legalizirati niz objekata, prvenstveno poljoprivrednicima, jer oni neće dobivati poticaje iz Europske unije", kazao je nedavno Vrdoljak.

Po njegovim riječima, treba izbjegavati diskriminaciju građana, jer su jedni platili legalizaciju, a drugi bi htjeli zgrade legalizirati za nula kuna.

Vrdoljak naglašava da će se izmjenama postojećeg zakona sadržajno baviti sljedećih mjesec dana.

Pročitajte još:

- Grad Varaždin internetom omogućio dobivanje građevinske dozvole za 24 sata

- Veliki problemi s legalizacijom nekretnina u Dalmaciji, vjerojatno probijanje propisanog roka završetka

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram