Zatvori
Poslovni Puls
28/12/2011

Od 1. srpnja možemo očekivati veliku poreznu reformu, smanjenje parafiskalnih nameta i poticanje reinvestiranja dobiti

Očekivano, na drugom Liderovom Klubu izvoznika najviše se iščekivalo izlaganje Slavka Linića, novog ministra financija, kao i najave budućih gospodarskih mjera...

Proračun i aktivne mjere poticanja izvoza i ulaganja, kratkoročne i dugoročne, najvažnije su stavke pred ovom Vladom. Prve važne reforme posebice u poreznom djelu vjerujem da će krenuti već 1. srpnja, pa je tada moguć i prvi rebalans proračuna, najavio je Slavko Linić i dodao kako na rashodovnoj strani postoje brojne preuzete obveze i zaduženja, koje će ispuniti kako bi investitorima odaslali poruku da se ulaganje u Hrvatskoj isplati. Druga, pak, važna stvar je očuvanje kreditnog rejtinga.

Ministar financija je naglasio kako je energetika okosnica investicija u Hrvatskoj, te da se svakako mora smanjiti cijena rada, te najavio da će i državna uprava provesti preustroj i smanjiti broj zapslenih. Naravno, sve mjere naglasio je Linić imat će na umu tešku socijalnu situaciju u društvu.

"Nominalno, smanjenje ovogodišnje potrošnje bitan nam je cilj, ali najvažnija je bitka za radna mjesta. Razmišljamo i o povećanju porezne stope, ali s ciljem da kroz različite stope pokušamo spasiti socijalno ugrožene, a potaknemo izvoznike", rekao je Linić i najavio dokapitalizaciju HBOR-a s 500 milijuna kuna ponajviše zbog izvoznika.

Porez na dobit se zasad neće mijenjati, ali je Linić najavio olakšice za reinvestiranu dobit. U 2012. godini najavljeno je smanjenje od 30-50 posto parafiskalnih nameta koji koče gospodarstvo, što bi već trebalo biti izloženo javnosti na predstojećem donošenju proračuna. Osim toga u prvih šest mjeseci priprema se program decentralizacije, te podjela lokalnih uprava na one koji mogu živjeti od vlastitih kapaciteta, tj. prihoda, na one koji to ne mogu, pa će tu doći do smanjenja broja zaposlenih.

Komunalne naknade, pak, trebale bi se mijenjati kroz porez na imovinu, a Linić je posebno naglasio da će se ići na program progresivnog rasta poreza na neupotrebljenu imovinu, od kojeg očekuje da smanji stečajne agonije tvrtki. Srednjoročnim važnim ciljem Linić ocjenjuje borbu s nelikvidnošću, koji će kroz Zakon o financijskom poslovanju povećati rok plaćanja s 30 na 45 dana, a nakon mogućeg produžetka od 60 dana ne bi smijelo biti neplaćenih računa.

Pročitajte još:

- Milanovićeva vlada za dva mjeseca predstavlja proračun i odmah uvodi porez na dividendu

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram