Zatvori
Poslovni Puls
28/12/2011

RBA analitičari: Iduća godina donosi rast nezaposlenosti, oporavak na tržištu rada najranije 2013. godine

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku stopa registrirane nezaposlenosti očekivano nastavlja bilježiti rast prema kraju godine...

Tako je stopa nezaposlenosti u studenom iznosila 17,9%, što je za 0,5 postotnih bodova više nego u listopadu. Rast stope nezaposlenosti posljedica je rasta broja nezaposlenih osoba za 8.228 osoba u odnosu na listopad. Na godišnjoj razini stopa nezaposlenosti je manja za 0,4 postotna boda.

Komentar analitičara Raiffeisen banke:

Međutim, pozitivna kretanja na godišnjoj razini posljedica su izlaska iz evidencije nezaposlenih iz ostalih razloga (neredovito javljanje, nepridržavanje zakonskih odredbi, umirovljenje, uključenje u obrazovanje i slično), a ne zapošljavanja. Naime, broj osoba koje su evidenciju nezaposlenih napustile radi zapošljavanje je za 3,7% manji nego u studenom 2010. godine, dok je broj osoba koje su evidenciju napustile iz ostalih razloga porastao za 33,8% godišnje. Da su kretanja na godišnjoj razini tek naizgled pozitivna potvrđuje i činjenica da je broj novoprijavljenih nezaposlenih u evidenciju HZZ-a za 10,5% veći nego u studenom 2010. godine.

Prosječna registrirana stopa nezaposlenosti u prvih jedanaest mjeseci ove godine iznosi 17,9 posto. S obzirom da je prosječna stopa nezaposlenosti u prošloj godini iznosila 17,6% te da u prosincu očekujemo daljnji rast broja i stope nezaposlenosti, prosječna će stopa u 2011. biti viša nego u 2010. godini, a teško stanje na tržištu rada nastavit će se i iduće godine. Pretpostavka za oporavak tržišta rada je oporavak realnog sektora, a o zamjetnijem oporavku realnog sektora još uvijek ne možemo govoriti. Štoviše, i u 2012. nas vjerojatno čeka blagi pad domaćeg proizvoda, što će odgoditi i oporavak tržišta rada. Osjetniji gospodarski rast ne treba očekivati prije 2013. pa tako ni oporavak na tržištu rada, stoji u analizi RBA analitičara.

Pročitajte još:

- Crne prognoze Zdeslava Šantića: U 2012. godini nas čeka novi pad BDP-a i rast nezaposlenosti!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram