Zatvori
Poslovni Puls
28/12/2011

Može li hrvatski turizam na EU tržištu od 500 milijuna stanovnika pronaći novi generator rasta?

Kad Hrvatska bude dio Europske unije, njezina turistička ponuda doživljavat će se na tržištu od 500 milijuna stanovnika iz 28 zemalja EU-a kao dio iste obitelji. ..

Turisti iz EU-a znat će da je to još jedna zemlja u koju mogu putovati bez formalnosti, a Hrvatska im je u središtu Europe, udaljena samo nekoliko sati vožnje od većine zemalja članica EU-a.

Osim toga, Hrvatska postaje dio medijske mreže od oko 200 televizija koje izvještavaju iz zemalja EU-a, pa će se hrvatske vijesti i poruke i na taj način plasirati na veliko turističko tržište, piše SlobodnaDalmacija.

Već je poznato da Hrvatska ima mogućnost sniziti svoju stopu PDV-a za cjelokupni turizam na osam posto, što je tri puta niže od sadašnje stope za ugostiteljstvo i turističke usluge, a toliko sniženje dopuštaju i pravila EU-a. No, pritom se i država i turistička industrija moraju obvezati na snižavanje cijena u sektoru, investicije i poboljšanje uvjeta radnicima, te investicije. Samo u takvom okviru EU će prihvatiti snižavanje sadašnje stope PDV-a za turizam, ocjenjuju strani turistički konzultanti našu poziciju.

Podsjetimo, nova hrvatska vlada ovih dana navodno ozbiljno razmišlja o sniženju stope PDV-a u turističkom sektoru što bi u teoriji trebalo poboljšati konkurentnost naše turističke ponude.

Naravno, ukoliko pad PDV-a ne bude pratio i pad prodajnih cijena - cijelu ideju možemo proglasiti potpunim promašajem.

Pročitajte još:

- Jedino što u ovoj zemlji kako – tako funkcionira jest turizam: U prvih devet mjeseci ostvaren rekordan broj noćenja!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram