Zatvori
Poslovni Puls
27/12/2011

Kupujmo domaće: U prvih 10 mjeseci ove godine uvezli smo voće za rekordnih 210 milijuna dolara

U prvih deset mjeseci ove godine u Hrvatsku je uvezeno voća za rekordnih 210 milijuna dolara, a samo u prvih šest mjeseci uvezeno je 135 tona nektarina i 59 tona šljiva više nego lani...

Cijene voća u prodavaonicama, a nešto manje i na domaćim tržnicama, ove su godine osjetno niže nego prethodnih godina. Velik pritisak na cijene stvara uvozno voće, osim grožđa, koje ima izvozne subvencije, javlja Vjesnik.

Frane Ivković, glasnogovornik Hrvatske voćarske zajednice, kazao nam je da je urod voća u Europi ove godine iznimno dobar, zbog čega su cijene niske. To je dobro za potrošače, istaknuo je, ali ne i za domaće proizvođače voća koji nisu konkurentni. Dodao je da se na otvorenom tržištu, koje je zasuto robom iz uvoza, ne može živjeti od 200 stabala bresaka ili hektara-dva šljiva, jer velike zemlje poput Rusije traže gotovo neograničene količine toga voća za uvoz.

Prošle je godine u Hrvatsku uvezeno svježeg voća u vrijednosti od 184 milijuna dolara, a izvoz je iznosio samo 26 milijuna dolara. Uzrok toliko visokom vanjskotrgovinskom deficitu, koji je ove godine za prvih deset mjeseci deblji i za 1,1 milijardu dolara uvezenih prehrambenih proizvoda, kad je voće u pitanju, kaže Ivković, leži u tome što se voćarstvo predugo nije doživljavalo kao grana proizvodnje u koju vrijedi ulagati.

“Mandarine, a od nedavno i jagode, jedino su voće koje Hrvatska proizvede dovoljno za vlastite potrebe. Samo smo jabuka prošle godine uvezli 35.000 tona, a proizveli 30.000 tona, dok ostalog voća uvozimo između 90 i 95 posto”, ističe Ivković. No, dodaje da se u prošlih gotovo 20 godina na uvoz voća potrošilo čak tri milijarde eura. Prema našim procjenama, kaže Ivković, potrebno nam je milijardu eura ulaganja u voćarstvo da se oslobodimo uvoza onog voća koje možemo proizvoditi doma, prenosi Vjesnik.

Iako potrošači sve više traže domaće voće, njega nema. Domaćem voćarstvu nedostaje mreža zadruga i klastera u koju bi se povezali mali voćari. Najbolje to pokazuje primjer Poljske koja je za razvoj voćarstva iskoristila i novac Unijinih fondova, pa su se uspjeli nametnuti trgovcima.

Hrvatski su trgovci posebna priča jer žele prodavati domaće voće, ali ga žele nabavljati od nekoliko većih dobavljača iz jedne regije, a ne od njih stotinjak iz više županija. Uz to, proizvodnja voća neosigurana od tuče i drugih elementarnih nepogoda, bez dovoljno hladnjača i otkupnih stanica, obično je neisplativa, što se mora promijeniti želi li se uspješno baviti voćarstvom, piše Vjesnik.

Pročitajte još:

- KOMENTAR: Suočimo se s istinom, bez reindustrijalizacije Hrvatska je osuđena na siromaštvo i izumiranje

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram