Zatvori
Poslovni Puls
27/12/2011

U međuvremenu...Saudijska Arabija očekuje proračunski suficit od 3,2 milijarde američkih dolara...

Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik nafte, u sljedećoj godini planira potrošiti 690 milijardi rijala, 17 posto manje nego ove godine, a ukupni se prihodi proračuna u 2012. procijenjuju na 702 milijarde rijala...

Vlada tako planira proračunski suficit od 3,2 milijarde dolara (12 milijardi rijala). Saudijski kralj Abdullah najavio je 130 milijardi dolara težak plan potrošnje za prvi kvartal koji će se iskoristiti za izgradnju stambenih objekata i borbu protiv nezaposlenosti koja iznosi 10 posto.

Saudijska Arabija zabrinuta je dužničkom krizom koja trese Europu, pa vrlo pomno planira svoje izdatke očekujući usporavanje svjetskog gospodarstva te moguće nemire potaknute visokom stopom nezaposlenosti. Također, nakon ustanaka u Tunisu, Egiptu i Libiji, kralj Abdullah najavio je pakete državne potrošnje za socijalne i stambene projekte ciljajući time prvenstveno mlađu populaciju.

Očekuje se da će se gospodarski rast usporiti na oko 3,8 posto u 2012. zbog slabije potražnje za energijom iz Europe i SAD-a te smanjenja državne potrošnje.

Pročitajte još:

- Goldman Sachs objavio da će SAD za 6 godina postati najveći svjetski proizvođač sirove nafte

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram