Zatvori
Poslovni Puls
27/12/2011

Medijski mogul Ninoslav Pavić i njegov EPH dobili povlašteni kredit od 29 milijuna kuna

Europapress holding u vlasništvu  medijskog mogula Ninoslava Pavića sredinom prosinca potpisala je ugovor za kredit preko modela A+ Hrvatske banke za obnovu i razvoj s kamatom manjom od tržišne, pokazuju podaci iz samog ugovora. Prema tom modelu, od 29 milijuna ukupne kreditne svote HBOR će dati 40 posto, a Raiffeisen banka osigurat će ostalih 60 posto...

Pritom je Pavić kao sudužnike stavio gotovo sve tvrtke povezane s EPH-om te založio i zgradu EPH u zagrebačkoj Odranskoj ulici u kojoj su smještene sve redakcije njegovih izdanja, piše Business.hr.

Iako je samo vrijednost zgrade dovoljna za kredit, u banci su očito smatrali da to nije dovoljno jer je prethodno na istu zgradu dignuto već šest hipoteka pa banka dolazi tek na sedmo mjesto pri naplati potraživanja u slučaju problema, stoga je Raiffeisen zatražio i druga osiguranja. EPH je zbog toga založio i brendove kao što su Doktor u ući, Globus i Globus nacionalni tjednik. Također je banci u zalog stavio 1.600.000 dionica Slobodne Dalmacije ukupne nominalne vrijednosti 41,6 milijuna kuna, što je trećina dionica koje drži sam EPH, odnosno trećina ukupnog broja izdanih dionica.

EPH media, Gloria grupa i 4 Media EPH, dijelovi medijske grupacije, u ugovoru su se kao sudužnici obvezali da će veći dio svog kunskog i deviznoga platnog prometa usmjeravati preko Raiffeisena, kao i redovito obavještavati banku o svojoj solventnost, piše Business.hr.

Kako stoji u službenom objašnjenju, program model A+ HBOR-a provodi se radi prevladavanja teškoća u gospodarstvu i uklanjanja negativnih utjecaja globalne gospodarske i financijske krize. Kredit mogu koristiti hrvatski poduzetnici kako bi ojačali konkurentnost, odnosno za postizanje, održavanje i poboljšanje likvidnosti te održavanje i proširenje postojećeg poslovanja.

Analitičari Raiffeisen banke zaključili su kako EPH grupa ima nezadovoljavajuću financijsku konstrukciju zbog pada prodaje, kao i lošu profitabilnost unatoč nekim manjim poboljšanjima. Osim toga, EPH ima znatnu kreditnu zaduženost uz snažnu konkurenciju na zasićenom tržištu, primjećuju u RBA.

Pročitajte još:

- EPH: Nekome nije po volji kako Jutarnji prati sudske procese protiv HDZ-a i njegovih vodećih političara

- Zašto je Ninoslav Pavić na osobni zahtjev smijenjen s pozicije predsjednika Uprave Slobodne Dalmacije?

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram