Zatvori
Poslovni Puls
23/12/2011

NEKRETNINE: Cijene kuća i građevinskih zemljišta nastavile pad i u studenom

Cijene kuća i građevinskih zemljišta, prema podacima portala Crozilla.com,  i u studenom su se nastavile kretati silaznom putanjom...

Kuće su na mjesečnoj razini  bile povoljnije 2,6 posto, a građevinska zemljišta 1,9 posto. Na godišnjoj su razini građevinska zemljišta mnogo izgubila na cijeni, a razlika iznosi 10,4 posto.

Valja naglasiti kako se tražene, odnosno,  oglašavane  cijene uvelike razlikuju od onih po kojima se nekretnine doista i prodaju, a razlika nerijetko iznosi i 30 posto. Razlog tome je što prodavatelji, zbog mogućnosti dodatne zarade pri prodaji nekretnine, najčešće oglašavaju cijenu višu od one po kojoj su spremni prodati. Činjenicu da postoji vidna razlika između oglašavane cijene i one po kojoj se nekretnine prodaju.

Prema podacima portala Crozilla.com, najveći pad cijena građevinskih zemljišta na mjesečnoj razini, te istovremeno najveći porast na godišnjoj razini  zabilježen je u Istri gdje je cijena metra kvadratnog iznosila 92 eura.  Tamošnje su cijene bile 5,1 niže nego mjesec ranije, a 7 posto više nego u studenom prošle godine.

Mjesečni porast cijena tijekom studenog zabilježen je samo na zagrebačkim zemljištima, a iznosi tek 1,5 posto. Prosječna tražena cijena tamošnjeg metra kvadratnog iznosila je 179 eura – što je čak 16,7 posto niže nego lani u istom mjesecu.

Na godišnjoj su razini za 5,5 posto porasle cijene građevinskih zemljišta Splitsko-dalmatinske županije. Cijena tamošnjeg metra kvadratnog iznosila je 193 eura, što je tek 0,1 posto niže nego mjesec ranije.
Najveći pad cijena na godišnjoj razini iznosi čak 32 posto, a zabilježen je na području Primorsko-goranske županije. Cijena  građevinskih zemljišta u toj je županiji tijekom studenog iznosila  77 eura po metru kvadratnom, što je 2,3 posto niže nego mjesec ranije.

Velik pad cijena na godišnjoj razini (18,3%) bilježi Zadarska županija. Prosječne tražene cijene tamošnjih zemljišta bile su  2,5 posto niže no mjesec ranije, pa su tijekom studenog iznosile 103 eura po metru kvadratnom. Cijene građevinskih zemljišta u Zagrebačkoj županiji iznosile su 75 eura, što označava pad cijena od 3 posto na mjesečnoj razini, odnosno 7,4 posto na godišnjoj razini.

Promjena cijena kuća tijekom studenog bilježi negativan predznak u svim gradovima, a u odnosu na listopad cijene su bile 2,6 posto niže.

Najveći pad cijena kuća u studenom iznosi 3,4 posto, a zabilježen je u Splitu i Osijeku. Prosječna tražena cijena metra kvadratnog kuće, s uračunatom cijenom okućnice, u Splitu je iznosila 2238 eura, a u Osijeku čak tri puta manje, tek 688 eura. Prosječna tražena  cijena kuće, s uključenom okućnicom, u Zadru je tijekom studenog iznosila 1505 eura po metru kvadratnom – što je 3,3 posto niže nego mjesec ranije. Zagrebačke su kuće također  zabilježile pad cijena (2,2 posto), a za jedan metar kvadratni u studenom je u prosjeku trebalo izdvojiti 1586 eura.  Riječke kuće zadržale su istu cijenu kao i tijekom listopada, pa je njihova cijena i u studenom iznosila 1078 eura po metru kvadratnom. Prosječna tražena cijena kuće u Puli tijekom studenog iznosila je 1335 eura što je 2,8 posto manje nego mjesec ranije.

Cijene kuća , prema podacima portala Crozilla.com, tijekom studenog bile su za 4,9 posto povoljnije no cijene stanova. Kuće su, dakle, u većini gradova bile povoljnije od stanova, a iznimke su bile tek Dubrovnik i Split u kojima je situacija bila obrnuta  su kuće ipak bile skuplje nego stanovi. Najveća razlika u prethodno spomenutim cijenama tijekom studenog bila je vidljiva na području Osijeka i Rijeke , gdje su cijene kuća bile čak oko 29 posto povoljnije no cijene stanova, zatim u Zagrebu (11%) te Zadru (7,8%).

Pročitajte još:

- U listopadu cijene nekretnina u odnosu na 2008. godinu bile su niže za čak 14,6 posto!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram