Zatvori
Poslovni Puls
23/12/2011

NASTAVAK: Moody's snizio za jednu razinu kreditni rejting susjedne nam Slovenije

Rejting agencija Moody's snizila je za jednu razinu kreditni rejting Slovenije, s Aa3 na A1 razinu, uz negativnu prognozu. Kao razlog naveli su sve veći pritisak na vladine financije koji bi mogao proizaći iz potencijalne potrebe dodatne potpore bankarskom sustavu zemlje...

Moody's je također istaknuo da pritisak na rejting proizlazi iz pogoršanja uvjeta financiranja države zbog trenutačne dužničke krize eurozone, prenosi HRT.

Kreditne agencije Standard&Poor's i Fitch Ratings odredile su rejting Slovenije jednu razinu više, na AA-minus. No agencija Fitch Ratings prošlog je tjedna objavila da je uvrstila Sloveniju na razmatranje radi mogućeg sniženja rejtinga te da očekuje završetak pregleda do kraja siječnja.

Slovenija je 2007. bila najbrže rastuća članica eurozone, ali je teško pogođena globalnom krizom 2008. i 2009. zbog svoje ovisnosti o izvozu. Gospodarska aktivnost smanjila se 2009. za 8%.

Nakon godine oporavka slovensko gospodarstvo zabilježilo je u trećem tromjesečju 2011. pad od 0,5%, što signalizira mogući dolazak druge recesije.

Pročitajte još:

- POČELO JE: Moody’s snizio rejting mađarskih obveznica na “junk” razinu

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram