Zatvori
Poslovni Puls
22/12/2011

I DALJE LOŠE: U listopadu zabilježen realni pad bruto i neto plaće na godišnjoj razini

Iako prosječna bruto i neto plaća bilježe nominalan rast na godišnjoj razini, u realnom izrazu bilježe pad...

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku u listopadu je prosječna neto plaća po zaposlenom iznosila 5.406 kuna, što je 55 kuna ili nominalno 1% više nego u listopadu prošle godine. Međutim, korigiramo li godišnju nominalnu stopu rasta prosječne neto plaće stopom inflacije mjerene indeksom potrošačkih cijena (koja je u listopadu iznosila 2,6% godišnje) vidjet ćemo da je realno prosječna neto plaća na godišnjoj razini pala za 1,6 posto. Na mjesečnoj pak razini, prosječna je neto plaća vrlo blago porasla (za 9 kuna).

Prosječna neto plaća za prvih deset mjeseci ove godine iznosi 5.407 kuna, što je nominalno za 1,9% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ali realno predstavlja blagi pad. U listopadu je prosječna bruto plaća iznosila 7.744 kune, što je 94 kune više nego u listopadu prošle godine. Nominalna godišnja stopa rasta tako iznosi 1,2%, dok je realna stopa negativna te pokazuje realni pad bruto plaće od 1,4% godišnje. Realni pad bruto i neto plaća odraz je izostanka oporavka domaćeg gospodarstva i posljedičnog negativnog utjecaja na tržište rada.

Komentar RBA analitičara:

S obzirom da nastavak nepovoljnih kretanja na tržištu rada očekujemo i u idućoj godini, u 2012. ne treba očekivati realan rast plaća, već njihovu stagnaciju (u realnom izrazu). Bez oporavka realnog sektora, koji može povećati potražnju za radnom snagom, ne treba očekivati niti povećanje plaća.

Foto:Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram