Zatvori
Poslovni Puls
22/12/2011

Nakon Moody'sa i S&P snizio rejting mađarskog duga na "junk" (smeće) razinu

Američka agencija Standard & Poor's (S&P) snizila je za jedan stupanj rejting dugoročnog duga Mađarske na BB+...

Mađarski dug je tako dospio u kategoriju "spekulativnih", što znači da bi S&P mogao dodatno sniziti mađarski kreditni rejting u skoroj budućnosti. Za razliku od Mađarske, Standard & Poor's je potvrdio dugoročni kreditni rejting Bugarske na BBB, sa stabilnim izgledom i kratkoročni rejting na A-3, pohvalivši snažnu fiskalnu politiku bugarske vlade.

Kao razlog sniženja mađarskog rejtinga S&P navodi "nepredvidive političke okvire" nakon odluke mađarske vlade koja "otvara pitanje nezavisnosti regulativnih institucija i otežava okruženje u kojem djeluju ulagači".

Agenciju S&P je zabrinuo plan Vlade Mađarske da izmjenom Ustava promijeni organizaciju središnje banke i Ustavnog suda.

Kada je u pitanju Bugarska, ta država ima "solidne srednjoročne izglede rasta", iako S&P upozorava na usporavanje gospodarskog rasta iduće godine. Očekuje se usporavanje gospodarskog rasta na 1,5 posto u 2012. u odnosu na ovogodišnjih 2 posto, što je pesimističnije od prognoza bugarske vlade od 2,3 posto rasta BDP-a do kraja godine.

Bugarski bankarski sektor (u kojem grčke banke imaju udjel od 25 posto) je "dobro kapitaliziran i likvidan," ocijenila je agencija, pohvalivši snažan regulatorni i nadzorni okvir bugarske središnje banke.

Pročitajte još:

- POČELO JE: Moody’s snizio rejting mađarskih obveznica na “junk” razinu

- Mađari i Česi ne žele čuti za sudjelovanje u novoj fiskalnoj uniji dogovorenoj na summitu u Bruxellesu

Foto:Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram