Zatvori
Poslovni Puls
22/12/2011

PROGNOZE: Kina će ove godine preskočiti Njemačku i postati drugo najveće tržište luksuznih automobila

Kako raste životni standard u Kini, tako raste i potražnja za luksuznim proizvodima, posebice automobilima...

Kina će ove godine vjerojatno preteći Njemačku i postati drugo najveće svjetsko tržište automobila, nakon SAD-a. Izračunali su to analitičari LMC Automotivea iz Šangaja, koji u svojim prognozama navode kako će se u Kini ove godine vjerojatno prodati 939.000 luksuznih automobila, dok će se u Njemačkoj prodati oko 914.000 luksuznih automobila. Za usporedbu s rastom njemačkog tržišta luksuznih automobila od 4,4 posto, Kina će do kraja iduće godine ostvariti rast od oko 16 posto.

Predviđanja govore kako će se u Kini iduće godine prodati više od milijun luksuznih automobila.

Impresivne brojke...

Među najpopularnijim brendovima luskuznih automobila u Kini ističu se "strane" marke BMW, Mercedes i Audi. Ekonomisti Barclaysa u svojoj su analizi nedavno predvidjeli kako će se veliki proizvođači automobila iduće godine okrenuti azijskim tržištima jer Europi prijeti nova recesija, pa je sasvim izvjesno da će patiti i prodaja luksuznih automobila.

Njemački proizvođači automobila ušli su u žestoku utrku za kinesko tržište o kojem ovisi njihovo daljnje poslovanje.

Zanimljivo, Audi je najprodavanija premium automobilska marka u Kini s prodajom od 283.600 vozila u prvih 11 mjeseci ove godine. BMW je u istom vremenskom razdoblju prodao 200.699 automobila, a Mercedes najmanje - 170.112 automobila.

Recesija razvijenog Zapada i dramatična promjena ekonomskih odnosa u posljednjih 10-tak godina u Kini su stvorili novu srednju i višu klasu koja uživa u super-skupim ručnim satovima, dizajnerskoj odjeći i automobilima koji su za prosječnog kineskog radnika samo nemogući san.

Pročitajte još:

- SJAJNO: Renault najavio proizvodnju automobila koji će imati prodajnu cijenu od samo 2.500 eura

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram