Zatvori
Poslovni Puls
21/12/2011

ŠUŠKA SE: Njemačka će u novi krizni fond za spašavanje eurozone uplatiti dvostruko više nego što je planirano

Njemačka će već iduće godine u novi krizni fond eurozone ESM morati uplatiti 8,6 milijardi eura, dvostruko više nego što se prvobitno planiralo, javlja njemački Die Welt...

U njemačkom ministarstvu financija ponovili su na upit lista da visina prve tranše još uvijek nije utvrđena. Konzultacije se nastavljaju, a točan iznos bit će poznat u siječnju, javlja HRT.

Strahujući od problema u provedbi programa smanjenja deficita, Njemačka je tražila od članica eurozone da uplaćuju svoj doprinos u ESM u pet obroka, počevši od 2013.

U međuvremenu su čelnici EU-a dogovorili da će ESM, koji će zamijeniti Europski fond za financijsku stabilnost (EFSF), biti aktiviran godinu dana prije nego što se prvotno mislilo, sa zajmodavnim kapacitetom od 500 milijardi eura.  Njemački financijski doprinos fondu iznosi 21,5 milijardi eura.

Prema posljednjim informacijama, europski čelnici navodno razmišljaju nakon aktivacije ESM-a prolongirati ulogu EFSF-a kako bi se stvorila velika financijska "bazuka" i omogućilo značajnije interveniranje u slučaju posrnulih europskih gospodarstava, a prije svega se tu misli na najveća gospodarstva eurozone - Španjolsku i Italiju.

Pročitajte još:

- Europski fond za stabilizaciju (EFSF) demantirao glasine da ulagače upozorava na mogući raspad eurozone

- Fitch: Dogovor u Bruxellesu je dobar, ali nedovoljan. Jedino ECB može riješiti europsku dužničku krizu…

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram