Zatvori
Poslovni Puls
20/12/2011

U Sloveniji i dalje masovni otpor prema sve vjerojatnijem Todorićevom preuzimanju Mercatora

Skupina građana u organizaciji slovenskog granskog sindikata zaposlenih u trgovini održala je pred sjedištem vlade u Ljubljani prosvjed protiv namjere državnih banaka da prodaju svoje udjele u trgovačkom lancu Mercator...

Na skupu se okupilo pedesetak sindikalnih aktivista koji su pozvali vladu da preuzme aktivnu vlasničku ulogu u Mercatoru i izrazili protivljenje prodaji najvećeg slovenskog trgovačkog lanca hrvatskom Agrokoru, javlja HRT.

Predstavnici trgovačkog sindikata s prosvjeda su poručili da se protive prodaji Mercatora hrvatskom konkurentu te da u tome podupiru ministre financija i poljoprivrede Francija Križaniča i Dejana Židana.

Sindikalni prosvjednici tvrde da je Mercator najveći slovenski poslodavac sa 24.000 namještenika, te da su od njega jako ovisni domaća proizvodnja hrane i prehrambena industrija, što bi prodajom moglo postati problematično. Zato od uprave Mercatora očekuju da ne pristane na prodaju, a od vlasnika dionica da u pregovorima s Agrokorom radi zaštite postojećih radnih mjesta osiguraju dodatna bankovna jamstva u iznosu od 50.000 eura za svako radno mjesto, za slučaj da bi nakon preuzimanja od strane Agrokora dolazilo do masovnih otpuštanja.

Slovenski mediji objavili su i pismo direktora Mercatora Žige Debeljaka Novoj Ljubljanskoj banci (NLB) kao koordinatoru pregovora s Agrokorom. Debeljak je u pismu opet izrazio protivljenje prodaji Mercatora Agrokoru pod uvjetima koji su postignuti u dosadašnjim pregovorima, te nenaklonost provođenju postupka dubinskog pregleda poslovanja Mercatora za potencijalne kupce.

Unatoč protivljenju sindikata, dobavljača, a i nekih slovenskih političara već sutra bi mogao biti potpisan ugovor o prodaji 52 posto Merkatora Agrokoru Ivice Todorića. O kupoprodajnom ugovoru raspravljat će Nadzorni odbor Merkatora. Prodavatelji dionica "Laško" i banke smatraju da je pravo vrijeme za prodaju, tim više što je i budući slovenski premijer Zoran Janković, bivši direktor Merkatora i gradonačelnik Ljubljane, sklon Agrokorovoj ponudi koja je, isticao je, najbolja.

Pročitajte još:

- GLASINE: Ivica Todorić ovaj tjedan potpisuje ugovor o preuzimanju slovenskog Mercatora

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram