Zatvori
Poslovni Puls
19/12/2011

U samo tjedan dana cijena zlata na svjetskom tržištu zabilježila pad od nevjerojatnih 6,9 posto

Tržište plemenitih kovina pretekli je tjedan doživjelo snažnu korekciju. Cijena zlata prethodna je dva tjedna oscilirala u rasponu između 1700 i 1750 dolara za uncu, no s dolaskom novoga tjedna raspoloženje ulagača drastično se promijenilo...

Od ponedjeljka do četvrtka, dakle u svega četiri dana, zlato je oslabilo oko 150 dolara.

Unca zlata u četvrtak se u jednom trenutku prodavala po cijeni od 1565 dolara, da bi potom dosegnula razinu od 1570 dolara i 60 centi pri zatvaranju burze. Trgovinski dan na tržištu zlata nije završen na toj cjenovnoj razini još od početka srpnja ove godine, javlja portal SrebroZlato.

U petak se zlato se na burzama ipak ponešto oporavilo. U dva navrata, cijena zlata na svega nekoliko dolara približila se razini od 1600 dolara za uncu, najprije oko 14 sati po našem vremenu, a zatim ponovno oko 22 sata, što je rast od 1 do 2 posto u odnosu na cijene dostignute na tržištu u zadnja 24 sata. Ipak, taj dobitak izgleda prilično bljedunjavo uzme li se u obzir da je od početka tjedna cijena zlata u odnosu na američki dolar pala za gotovo 7 posto.

Usporedi li se s cjenovnim vrhuncem od 1920 dolara koji je dostignut u kolovozu, cijena zlata danas niža je za čak 17 posto. Taj podatak potaknuo je neke analitičare da proglase svršetak uzlaznoga trenda za žutu plemenitu kovinu. Uzimajući, međutim, u obzir činjenicu kako nema naznaka da se stanje u svjetskom gospodarstvu imalo suštinski promijenilo, razlozi za prekid uzlaznoga trenda cijene zlata praktički uopće ne postoje. U prilog tome govori i podatak da je zlato, unatoč najsvježijim gubicima, od početka godine zabilježilo rast vrijednosti s obzirom na američki dolar od 12,5 posto.

I srebro je ovih dana doživjelo značajnu korekciju. Premda mu je cijena u petak, na zadnji dan prošlotjednog trgovanja, porasla za 40 centi, zaustavivši se na 29 dolara i 67 centi za uncu, ukupni prošlotjedni gubitak s obzirom na američki dolar popeo se na čak 8 posto. Od početka godine, srebro je zabilježilo cjenovni pad od 4,1 posto, dok je samo od početka prosinca taj pad mnogo zamjetniji i iznosi gotovo 10 posto, prenosi portal SrebroZlato.

Pročitajte još:

- NEVJEROJATNO: Indijci privatno drže u zlatu čak 50 posto bruto društvenog proizvoda

- Pod snažnom policijskom zaštitom Venezuela zrakoplovom vratila prvu pošiljku zlata iz inozemstva

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram