Zatvori
Poslovni Puls
16/12/2011

Mađari i Česi ne žele čuti za sudjelovanje u novoj fiskalnoj uniji dogovorenoj na summitu u Bruxellesu

Mađarska i Češka još se uvijek protive sudjelovati u fiskalnom "zbližavanju" koje je dogovoreno na EU summitu u Bruxellesu...

"Sigurno je da Mađarska ne želi sudjelovati u ugovorima koji uključuju mjere fiskalnog usklađivanja, to jest vlada ne kani odustati od neovisne mađarske fiskalne politike", kazao je mađarski premijer Viktor Orban nakon susreta s češkim kolegom Petrom Nečasom u Budimpešti, javlja HRT.

Češki premijer je usto ocijenio da izravna ili neizravna pravila fiskalnog usklađivanja u zemljama EU-a nisu u interesu malenog češkog gospodarstva koje počiva na izvozu.

Orban, iako je ispočetka bio suzdržan, na koncu je rekao da će Mađarska sudjelovati u ugovoru ako ga parlament potvrdi. No, "parlament u Budimpešti neće donijeti odluku o poreznim mjerama sve dok ne budu poznate sve pojedinosti ugovora", istaknuo je mađarski premijer.

"Taj je ugovor kao Jeti: svi o njemu govore, ali nitko ne zna kako izgleda", komentirao je češki premijer.

Budimpešta je još u ožujku odbila ući u europski mehanizam za stabilnost, rekavši kako se boji gubitka neovisnosti svoje porezne politike.

Pročitajte još:

- Fitch: Dogovor u Bruxellesu je dobar, ali nedovoljan. Jedino ECB može riješiti europsku dužničku krizu…

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram