Zatvori
Poslovni Puls
16/12/2011

Nema više Gadafija pa se hrvatski poduzetnici spremaju na ekonomsku invaziju ratom opustošene Libije

Seminar „Kako poslovati s Libijom“ u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Veleposlanstva Libije u RH održan je 16. prosinca u HGK. Cilj je seminara bio informirati hrvatske tvrtke i institucije o trenutnom političkom i gospodarskom stanju u Libiji te mogućnostima poslovanja u novonastalim okolnostima...

Voditelj Odjela za prekomorske zemlje u Sektoru za međunarodne odnose HGK Miroslav Karamarković, naglasio je kako su zemlje sjeverne Afrike, u kojima se ove godine dogodilo i “arapsko proljeće”, značajan hrvatski partner. Među njima je Libija najznačajnija za hrvatske poduzetnike, koji posluju u području naftne i plinske industrije, graditeljstva itd. Iako su zbog rata u Libiji pretrpjeli određene štete očekuje se sanacija te obnova i proširenje suradnje s libijskim partnerima, kazao je Karamarković te napomenuo kako HGK početkom sljedeće godine planira organizirati i izaslanstvo hrvatskih gospodarstvenika u Libiju.

Ministar savjetnik Veleposlanstva RH u Tripoliju Vojko Senker istaknuo je kako je sada pravi trenutak za analizu i obnovu poslovne prisutnosti u Libiji, a koja i očekuje obnovu ratom razrušene zemlje. Prije gotovo dva mjeseca završio je rat u Libiji, a kraj je rata i svrgavanje prijašnjeg režima objavilo Nacionalno prijelazno vijeće, što je bio signal brojnim svjetskim kompanijama da se vrate u Libiju. Među poznatijima su Agip, Total, Shell i drugi, a samo iz Turske je stiglo izaslanstvo sa 600 poslovnih ljudi, kazao je Senker. Sadašnja je proizvodnja nafte na polovici predratnih kapaciteta, koji su iznosili 1,6 milijuna barela dnevno, no očekuje se da će se do sredine sljedeće godine dostići prijeratna razina proizvodnje, kazao je Senker dodavši kako se obnavlja rad naftnih rafinerija, sklopljeni su ugovori za liječenje libijskih ranjenika u više zemalja te s radom počinje i Centar za razminiravanje. Sigurnosno stanje više nije prepreka hrvatskim tvrtkama u njihovom povratku u Libiju jer prijelazna vlada uspijeva osigurati red i mir, kazao je Senker napomenuvši kako je od 10. listopada ponovno aktivno i hrvatsko veleposlanstvo u Tripoliju, što je također povoljna vijest za hrvatske gospodarstvenike.

U bilateralnoj suradnji Hrvatske i Libije prošle je godine Hrvatska u tu zemlju izvezla roba u vijednosti 47,5 milijuna USD ostvarivši tako pozitivan saldo robne razmjene jer je uvoz roba bio 13,7 milijuna USD. U prvih devet mjeseci 2011. hrvatski je izvoz u Libiju iznosio 25,23 milijuna USD, a uvoz je 4,45 milijuna USD. Lani su se iz Hrvatske u Libiju najviše izvozila plovila i brodice, pšenica i suražica, bešavne cijevi i šuplji profili od željeza, električni transformatori te portland cement, a uvozili su se aciklički ugljikovodici, turbomlazni motori, polimeri etilena, aciklički alkoholi i njihovi halogeni itd, stoji u priopćenju iz HGK.

Pročitajte još:

- Donald Trump o smrti Moamera Gadafija: Uf, velika stvar, hoće li nam sada pobunjenici poslati malo nafte?

Foto:flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram