Zatvori
Poslovni Puls
16/12/2011

Europski fond za stabilizaciju (EFSF) demantirao glasine da ulagače upozorava na mogući raspad eurozone

Europski fond za stabilizaciju (EFSF) bio je prisiljen demantirati glasine da potencijalne ulagače upozorava na mogućnost raspada europske monetarne unije..

EFSF je tako reagirao na pisanje Financial Timesa koji je u jednom članku ustvrdio da EFSF u nacrtu ulagačkog prospekta potencijalnim ulagačima izlaže rizike koje bi ulagači trebali razmotriti prije no što donesu odluku o ulaganju. Novinari FT-a napisali su kako su među rizicima navedeni raspad eurozone i nestanak jedinstvene europske valute

Glasnogovornik 440 milijardi eura vrijednog EFSF-a kazao je da uprava fonda nije odobrila nacrt teksta prospekta, u čijem su sastavljanju sudjelovali neovisni pravni stručnjaci. EFSF koristi jamstva koja je izdale vlade eurozone kako bi prikupio sredstava na tržištima za posudbu zaduženim zemljama eurozone poput Irske, Portugala i Grčke.

Čelnici EU-a pokušavaju pronaći metode za povećanje zajmodavnih kapaciteta fonda na tisuću milijardi eura putem složenog financijskog inženjeringa, no za sada bez velikog uspjeha.

Sredinom sljedeće godine EFSF bi trebao zamijeniti (ili mu se pridružiti) Europski stabilizacijski mehanizam (ESM).

Pročitajte još:

- Europski lideri namjeravaju produžiti vijek trajanja Europskog fonda za stabilizaciju (EFSF)

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram