Zatvori
Poslovni Puls
15/12/2011

GRAĐEVINA: U listopadu zabilježen mjesečni i godišnji rast broja izdanih odobrenja za građenje

Nakon zabilježenog pada, dva mjeseca za redom, u listopadu je ostvaren rast broja izdanih odobrenja za građenje na godišnjoj i na mjesečnoj razini...

Tako je, prema posljednjim podacima DZS-a, izdano 879 odobrenja što predstavlja godišnji rast od 2,2% odnosno mjesečni rast od 4,9 posto. S obzirom da prema vrstama građevina 84,1% otpada na odobrenja za izgradnju zgrada mjesečni rast od 6% odnosno godišnji rast od 3,2% imali su najveći utjecaj na rast ukupno izdanih odobrenja za građenje. U prvih deset mjeseci ove godine spomenuti pokazatelj ipak i dalje bilježi pad, i to 3,8% u odnosu na isti period lani.

Građevinski radovi u rujnu su (prema izvornim indeksima) zabilježili godišnji pad od 7,5% te se tako nastavlja negativan trend već trideseti mjesec za redom. Zabilježeni pad prvenstveno je posljedica snažnog pada obujma građevinskih radova na zgradama od 9% u odnosu na isti mjesec prošle godine dok je obujam građevinskih radova na ostalim građevinama zabilježio godišnji pad od 6,3 posto. Iako je u rujnu zabilježeno usporavanje stope pada obujma građevinskih radova ne možemo još govoriti o nekom trendu s obzirom da je u prvih devet mjeseci ove godine zabilježen prosječni pad spomenutog pokazatelja od 9,5% godišnje. Sukladno padu aktivnosti u građevinskom sektoru, što potvrđuju i oba navedena pokazatelja, očekivano je zabilježen i pad broja zaposlenih u građevinarstvu (-4,4% godišnje).

RBA analitičari:

Do kraja godine, i u sljedećoj godini, možemo očekivati daljnji pad stope obujma građevinskih radova. Naime, podaci o broju izdanih odobrenja za građenje, nakon kojih slijedi izgradnja, ukazuju na daljnji pad u obujmu građevinskih radova, a samim time možemo očekivati i daljnje smanjenje broja zaposlenih u građevinarstvu (iako po nižim stopama s obzirom da postojeće građevinske tvrtka već posluju s smanjenim kapacitetima).

Pročitajte još:

- NEKRETNINE: Nevjerojatno, stanovi u Splitu skuplji su od stanova u Rijeci za čak 50 posto

Foto:Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram