Zatvori
Poslovni Puls
14/12/2011

Veliki problemi s legalizacijom nekretnina u Dalmaciji, vjerojatno probijanje propisanog roka završetka

Budući ministar graditeljstva, HNS-ovac Ivan Vrdoljak izjavio je kako je spreman ući u hitno mijenjanje kontroverznog Zakona o legalizaciji bespravne gradnje. Stanje na terenu samo pokazuje kako je još uvijek aktualna vlada nespremno ušla u jedan veliki i iznimno osjetljivi projekt...

Od novih čelnika Ministarstva prostornog uređenja i graditeljstva te od vodstva Državne geodetske uprave (DGU) očeku se što brža reakcija kako bi se nastavio postupak legalizacije objekata, piše Slobodna Dalmacija.

Građani ne smiju trpjeti zbog toga što netko nije izvršio svoje obveze. Glavne su ovo poruke iz istočnih splitskih četvrti koje se pripremaju za sređivanje stanja s bespravno izgrađenim kućama, što je dovedeno u pitanje zbog dugovanja DGU-a prema tvrtkama koje su izrađivale zračne snimke stanja na terenu.

Iz krugova bliskih HNS-u, čiji bi istaknuti član Ivan Vrdoljaktrebao preuzeti Vladin resor graditeljstva, doznajemo kako “snimaju” nastalo stanje oko postupka legalizacije, te kako će sve učiniti da se opsežan posao dovrši. No, u tome će trebati i suradnju građana koji žele legalizirati svoje objekte, jer popisivanje nekretnina za sada ide vrlo slabo, posebice na području Dalmacije.

Na temelju dostupnih informacija nije teško zaključiti kako je državna administracija vlastitom aljkavošću izazvala još jedan problem na osjetljivom terenu kao što je legalizacija bespravnih objekata. Dugo najavljivani postupak sada je na čekanju i (ne)namjerno je predan na rješavanje novoj Vladi koja bi, vrlo konkretno, trebala naložiti podmirivanje dugovanja prema tvrtkama koje su obavljale zračno snimanje, jer bez “orto-foto” snimki neće se moći utvrditi stvarno stanje na terenu i krenuti u konačno rješavanje tog zahtjevnog posla.

U šibensku gradsku upravu do kraja studenoga pristiglo je 50-ak zahtjeva za legalizaciju bespravnih objekata, u Splitu ih je više od tisuću, dok je s područja gradova Zadra i Dubrovnika stigao relativno zanemariv broj takvih zahtjeva, navodi Slobodna Dalmacija.

Koliko će aktualni zastoj u procesu utjecati na daljnje popisivanje objekata i prijave građana, treba tek vidjeti, ali vjerojatno će prva faza postupka “probiti” propisani rok završetka do kraja godine.

Pročitajte još:

- Propast Zakona o legalizaciji nekretnina: U Zagrebu nije legalizirana niti jedna jedina nekretnina!

Foto:Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram