Zatvori
Poslovni Puls
13/12/2011

ANALITIČARI: Hrvatska usporava, iduće godine čeka nas pad BDP-a i visoka nezaposlenost

Prema evidenciji HZZ-a u studenom je registrirano 302.080 nezaposlenih osoba, što je 8.228 osoba više nego u listopadu te 10.270 osoba manje nego u studenom prošle godine (-3,3%)...

RBA analitičari:

Međutim, treba istaknuti da su pozitivna kretanja na godišnjoj razini posljedica izlaska iz evidencije nezaposlenih iz ostalih razloga (neredovito javljanje, nepridržavanje zakonskih odredbi, umirovljenje, uključenje u obrazovanje i slično), a ne zapošljavanja.

Naime, iz evidencije nezaposlenih izašlo je 24.130 osoba, od kojih 11.576 radi zapošljavanja, što je 3,7% manje nego u studenom 2010., dok je iz ostalih razloga evidenciju napustilo 12.554 osobe ili čak 33,8% više nego u studenom 2010. Osim toga, u evidenciju novonezaposlenih novoprijavljeno je 10,5% više osoba nego u istom mjesecu prošle godine (ukupno 32.358 osoba).

Dakle, pad broja nezaposlenih na godišnjoj razini samo je naizgled pozitivan, dok stvarna slika pokazuje da je zapošljavanje zapravo slabije nego prije godinu dana. Najveći broj osoba zaposlen je u trgovini na veliko i malo, prerađivačkoj industriji, obrazovanju i građevinarstvu. Uz to, broj nezaposlenih visoko obrazovanih (viša škola, stručni studij, fakultet, magisterij, doktorat, akademija) i dalje raste na godišnjoj razini.

"Teško stanje na tržištu rada nastavit će se i iduće godine. Pretpostavka za oporavak tržišta rada je oporavak realnog sektora, a o zamjetnijem oporavku realnog sektora još uvijek ne možemo govoriti. Štoviše, i u 2012. nas vjerojatno čeka blagi pad domaćeg proizvoda, što će odgoditi i oporavak tržišta rada. Osjetniji gospodarski rast ne treba očekivati prije 2013. pa tako ni oporavak na tržištu rada", stoji u objavi analitičara Raiffeisen banke.

Pročitajte još:

- Ekonomist Drago Jakovčević: Ako dođe MMF možemo očekivati masovne otkaze i smanjenje mirovina

Foto:flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram