Zatvori
Poslovni Puls
12/12/2011

ISTRAŽIVANJE: Polovica zaposlenika u Hrvatskoj doživjela neugodnosti zbog alkohola na uredskim zabavama

Prosinac je mjesec za poslovne domjenke i uredske zabave. U opuštenoj atmosferi lako je zaboraviti da se nalazimo u društvu poslovnih suradnika i nadređenih...

Jesu li hrvatski zaposlenici pažljivi prilikom konzumiranja alkohola i hrane, ophođenja sa suprotnim spolom te iznošenja svojih osobnih stavova pred nadređenima, otkrio je portal MojPosao u anketi provedenoj na 600 ispitanika.

Rezultati pokazuju da većina ispitanika (51%) uspješno savladava poslovni bonton na druženjima s kolegama i partnerima. "Šutnja je zlato! Govorim samo ono što treba reći, a neumjesne ili nepotrebne komentare zadržavam za sebe“, ilustrira jedan ispitanik osnovno pravilo bontona. Ostali dodaju kako se dobro snalaze u neformalnim situacijama ili objašnjavaju zašto nema potrebe za neugodom. „Dođeš da se razveseliš starim uspjesima i stvoriš ambijent za nove", kaže jedan ispitanik.

S druge strane, malo manje od polovice ispitanika (49%) priznaje da su se osramotili na poslovnim druženjima. U svojim komentarima, najčešće navode alkohol kao glavni uzrok neugode.

Prema osobnoj procjeni razine neugodnosti, 34% ispitanika smatra da se nije značajno osramotilo na poslovnim druženjima. U svojim komentarima navode simpatične nezgode poput nekontroliranog smijeha te ističu sramežljivost ili neiskustvo zbog čega se najradije ne bi ni pojavili na druženju. "Pitala sam vlasnika iz koje je tvrtke", iskustvo je ispitanice koju je vlastita nesmotrenost dovela u nezgodnu situaciju. Ostali su se našli u neugodnoj situaciji zbog nenadanih bolova, proljeva i odluka nadređenih na koje nisu mogli utjecati. Tako je jedna ispitanica poslana na seminar gdje se osjećala manje vrijednom jer nije razumjela temu niti je to bilo vezano uz njezin posao.

Svega 15% ispitanika priznaje da se značajno osramotilo pred svojim šefovima i poslovnim suradnicima. Doživljene neugodne situacije također pripisuju alkoholu. „Prolio sam pivo po predsjedniku uprave jedne istaknute farmaceutske tvrtke“ kaže jedan ispitanik dok je drugi „pijan k'o letva“ plaćao tamburaše pred budućim šefom. Pojedini zaposlenici nabacivali su se šefici ili jednostavno skinuli odjeću u jeku zabave.

Eto, nakon svega - naučili smo, što?

Oprezno s tim alkoholom na uredskim druženjima...

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram