Zatvori
Poslovni Puls
12/12/2011

Goldman Sachs uživa u europskim problemima: Nećemo valjda dopustiti da jedna dobra kriza propadne!

Prošlotjedna odluka o jačoj fiskalnoj integraciji između država članica EU-a i eurozone još uvijek stvara podvojena mišljenja na svjetskim financijskim tržištima...

Podsjetimo, prošli je tjedan na summitu u Bruxellesu došlo do "mini" dogovora o jačoj fiskalnoj integraciji između 23 od 26 zemalja članica Europske unije. Očekuju ih mjere štednje, ograničeno zaduživanje, dogovaranje i nadzor nacionalnih proračuna, kažnjavanje prekršitelja.  Europski stalni “kišobran” za euro ratificirat će se do lipnja, nacionalni proračuni moraju biti uravnoteženi ili u suficitu, provedbu kočnice zaduživanja nadzirao bi Sud pravde i Komisija. Europska središnja banka bit će neovisna, članice će uplatiti MMF-u 200 mlrd. eura kako bi ga ojačale.

No, iako su gotovo svi "pozdravili" dogovor iz Bruxellesa, čini se kako brojni financijski analitičari još uvijek imaju veoma različita mišljenja...

Direktorica MMF-a Christine Lagarde u pisanoj je izjavi izrazila zadovoljstvo odlukama europskih čelnika na summitu EU, no glavni ekonomist MMF-a Olivier Blanchard čini se da ne dijeli njezin entuzijazam i napominje kako je dogovor iz Bruxellesa samo "dio rješenja, ali ne i samo rješenje".

"Ipak ja sam sada optimističniji nego što sam bio prije mjesec dana, mislim da je napravljen napredak", rekao je Blanchard na jednoj ekonomskoj konferenciji u Tel Avivu. Blanchard navodi kako se nada da će "financijska bazuka" od 200 milijardi dolara prema MMF-u biti dovoljna za značajnije uključivanje MMF-a u rješavanje europske dužničke krize.

Još pesimističniji je jedan od glavnih ekonomista Goldman Sachsa, Jim O'Neill koji je kazao kako Europa ima problem, ali prije svega problem nedostatka "strukture vodstva".

"Europa se treba reorganizirati i pokazati jasno vodstvo. Cijeli svijet sada reagira na idiotske izjave pojedinih EU političara", kazao je O'Neill i dodao kako poznata američka investicijska banka koristi krizu u Europi za nova ulaganja.

"Nikada ne dopustite da dobra kriza propadne", rekao je O'Neill dodajući kako je ovo možda najbolja prilika za ulaganje u posljednjih 20 godina, barem kada je Europa u pitanju.

Drago nam je da "gospodari svemira" iz Goldman Sachsa zarađuju na patnjama europskih zemalja...

Pročitajte još:

- Europski lideri namjeravaju produžiti vijek trajanja Europskog fonda za stabilizaciju (EFSF)

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram