Zatvori
Poslovni Puls
09/12/2011

Zdeslav Šantić: Ako eurozona uđe u novu recesiju Hrvatska je također neće moći izbjeći!

Pesimistične prognoze i namgrođena lica panelista i publike obilježili su ovogodišnje okupljanje klijenata SG Splitske bake poznatog po nazivu "Financijski doručak"...

Između ostalih tu su bili i Zdeslav Šantić, glavni ekonomist SG Splitske banke, dr.sc. Sandra Švaljek, ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb, dr.sc. Ante Babić iz Centra za međunarodni razvoj i Goran Lončar, direktor strateškog planiranja Cemexa.

"Projekt euro će se očuvati po svaku cijenu. Europska unija je politički projekt i kad bi Grčka izišla, euro bi izgubio na vrijednosti, a osim ekonomskih i financijskih gubitaka izgledni su i građanski sukobi. To nikome nije u interesu i zato se čini sve da se euro očuva. Visina šteta i troškova će se približavati kako političari budu oklijevali u rješavanju problema. Da je Grčka riješena lani u rujnu bilo bi dovoljno 20 milijardi eura, a sad nije ni 15", kazao je Babić i dodao kako svijetu prijeti nova recesija.

"Ako se u roku dva-tri mjeseca ne riješi kriza euro-zone, Europa će za sobom u recesiju povući i Ameriku, Kinu!"

Jedan od i inače najpesimističnijih analitičara, Zdeslav Šantić, primijetio je kako je prošle godine u ovo vrijeme bilo puno više optimizma jer su problemi Irske i Grčke izgledali poprilično izolirano, a gotovo nitko nije očekivao ovako brzo širenje dužničke krize.

"Dođe li do recesije u euro-zoni, koja je sve izglednija, ni Hrvatska je neće moći izbjeći. Takva nepovoljna kretanja zadržat će se još najmanje tijekom prve polovice 2012. godine. Nemogućnost donošenja rješenja pretvorila je dužničku krizu u političku krizu s neizvjesnim završetkom, a za zapadna gospodarstva sve se češće spominje termin "izgubljeno desetljeće". Prijetnja smanjenja kreditnog rejtinga i visoke potrebe domaćeg gospodarstva za stranim kapitalom ne ostavljaju puno prostora za odugovlačenje s reformama kreatorima domaće gospodarske politike", rekao je Šantić.

Ekonomisti su novu hrvatsku vladu odmah upozorili na velike zadaće koje mora uspješno obaviti ako misli Hrvatsku izvući iz ekonomske močvare u kojoj se trenutno nalazi.

"Ideja vodilja novoj Vladi mora biti fiskalna odgovornost. I država se kao i poslovni sektor mora prilagoditi okolnostima i kontrolirati svoje troškove. Budućoj Vladi ide na ruku što iduće godine dospijeva tek 22 milijarde kuna inoobveznica na naplatu i što u prvom kvartalu rashodi ne mogu nadmašiti prihode, a nepovoljno je što se očekuje nizak rast BDP-a", kazala je Sandra Švaljek ističući da u izradi proračuna ne bi posezala za promjenama u poreznom sustavu. Najbolji porezi su stari porezi, istakla je, apelirajući na bolju naplatu.

"Nova Vlada donosi novu nadu i neizvjesnost. Kroz izradu proračuna za 2012. vidjet će se ide li na jačanje konkurentnosti koja bi mogla donijeti rast BDP-a krajem 2012., početkom  2013. godine. Naša turistička sezona će biti jednako dobra kao i ove godine, a činjenica da Hrvatska ulazi u EU stvorit će pretpostavke za bolje izvozne rezultate. Za očekivati je i da će se neke investicije dogoditi. Ako se dogodi već najavljeno povećanje cijene energenata, stopa inflacije će biti oko 2-3 posto. Uglavnom, druga polovica 2012. bit će malo svjetlija", rekao je Ante Babić.

Pročitajte još:

- Što bi mi bez Zdeslava Šantića: Hrvatski BDP iduće će godine ostvariti pad od visokih 2,1 posto!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram