Zatvori
Poslovni Puls
09/12/2011

U studenom zabilježen godišnji rast proizvođačkih cijena na domaćem tržištu od 7 posto

Prema posljednjim podacima DZS-a proizvođačke su cijene ukupne industrije u studenom zabilježile rast od 6,8% godišnje, isto kao i u listopadu...

Međutim, za razliku od prethodnih mjeseci kada su cijene na nedomaćem tržištu rasle više nego one na domaćem, u studenom se to promijenilo pa su cijene na domaćem tržištu porasle 7%, a na nedomaćem 6% godišnje.

Tako je mjesečna stopa rasta cijena ukupnog tržišta od 0,1% rezultat rasta domaćih cijena za 0,5%, dok su se cijene na nedomaćem tržištu smanjile za 0,7 posto. Pri tome cijene energije i dalje bilježe razmjernom visoke godišnje stope rasta te značajno utječu na rast cijena proizvođača. To potvrđuje i podatak da su cijene na domaćem tržištu isključi li se energija porasle za 3,4% godišnje, a na nedomaćem za 2,5% godišnje. Godišnji pad proizvođačkih cijena i na domaćem i na nedomaćem tržištu zabilježen je jedino kod kapitalnih proizvoda.

Prema kategorijama NKD-a visoki godišnji rast cijena proizvođača na domaćem tržištu ostvaren je u kategoriji rudarstva i vađenja, gdje su cijene porasle za 25,1%, uglavnom poduprte rastom cijena vađenja sirove nafte i prirodnog plina od 41,2 posto. Proizvođačke cijene na domaćem tržištu u prerađivačkoj industriji porasle su 6,8% godišnje, gdje se ističe rast cijena u proizvodnji prehrambenih proizvoda od 6,3% godišnje.

"Iduće će godine bazni učinak rasta cijena energenata iščezavati pa će i utjecaj cijena energije na rast cijena proizvođača slabiti. Nadalje, podaci za prvih deset mjeseci pokazuju izostanak snažnijeg prelijevanja razmjerno visokog rasta proizvođačkih cijena na potrošačke s obzirom da je domaća potražnja i dalje slaba", zaključili su analitičari Raiffeisen banke.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram