Zatvori
Poslovni Puls
09/12/2011

Tko to tamo peva: Hrvatska u Europsku uniju ulazi u iznimno teškom i kritičnom trenutku

U Bruxellesu je sve spremno za današnje potpisivanje Pristupnog ugovora između Hrvatske i Europske unije. Potpisuju se dva dokumenta - Ugovor o pristupanju i Završni akt, završni politički dokument..

Na početku svečanosti predviđeni su kratki govori predsjednika Europskog vijeća Hermana Van Rompuya i poljskog premijera Donalda Tuska, čija zemlja predsjedava Unijom u ovom polugodištu, zatim predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa, Parlamenta Jerzya Buzeka te predsjednika Republike Ive Josipovića i premijerke Jadranke Kosor, prenosi HRT.

"Europska unija odlučna je riješiti sadašnju krizu i izaći iz nje još jača, zajedno s Hrvatskom, koja će od članstva imati brojne koristi", rekao je povjerenik za proširenje Štefan Fuele uoči potpisivanja Ugovora o pristupanju.

Na pitanje kakvu poruku može uputiti hrvatskim građanima uoči potpisivanja Ugovora o pristupanju, a s obzirom dužničku krizu s kojom se Unija suočava, Fuele je rekao da je "Unija odlučna riješiti sadašnju krizu čiji su uzroci i korijeni mnogostruki."

Istaknuo je da se koristi od članstva ne mogu mjeriti samo gospodarskim ili socijalnim dobicima. "Riječ je prije svega o pripadnosti europskoj obitelji, zajednici koja počiva na vladavini prava, pripadanju području mira, stabilnosti i prosperiteta", rekao je.

Istaknuo je da će hrvatski proizvodi imati koristi od tržišta s više od 500 milijuna ljudi, da će pravila o konkurentnosti osigurati jednake uvjete za sve sudionike na tržištu, a hrvatski poljoprivrednici će dobivati znatna sredstva za ruralni razvoj. Fuele se ne slaže da su hrvatski pregovori predugo trajali u odnosu na pregovarački proces kod ranijih proširenja, dodajući da je važniji sadržaj od brzine.
Istaknuo je da je Hrvatska završila pregovore zahvaljujući teškom radu u zemlji proteklih godina, što je Unija ocjenjivala u svakom pojedinom poglavlju pomoću mjerila za otvaranje i zatvaranje.

Fuele je rekao da Hrvatska nema razloga pribojavati se monitoringa koji će Komisija provoditi sve do stupanja u punopravno članstvo 1. srpnja 2013. Fuele je rekao da hrvatska brodogradnja može opstati i bez državnih potpora koje narušavaju tržišnu utakmicu. Povjerenik je rekao da je Hrvatska postigla znatan napredak u poglavljima Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i sigurnost. Ulazak Hrvatske u EU primjer je koji trebaju slijediti i ostale zemlje u njezinu jugoistočnu susjedstvu.

"Hrvatski napredak pokazao je put drugim zemljama regije. Pokazao je da su koristi od europskih integracija dostižne. Proces proširenja pruža velike političke, socijalne i ekonomske koristi i služi kao sidro stabilnosti i regionalne suradnje", dodao je Fuele.

Pročitajte još:

- Damir Novotny zaustavlja paniku: Bez obzira na sve probleme EU i dalje ima snažnu ekonomiju (VIDEO)

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram