Zatvori
Poslovni Puls
09/12/2011

Kako sada stvari stoje, današnje spašavanje eurozone i eura biti će spektakularan promašaj

Čelnici EU-a postigli su nakon maratonskog sastanka u Bruxellesu dogovor o jačanju proračunske discipline u eurozoni koji će prihvatiti tek 17 članica monetarne unije i eventualno još šest zemalja...

London je, tvrdi francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, "postavio neprihvatljive uvjete za izmjenu europskog ugovora", prenose agencije.

Tekst međuvladina ugovora trebao bi biti gotov do ožujka, javlja HRT.

"Sedamnaest zemalja eurozone uz još šest zemalja zaključit će međuvladin ugovor", rekao je novinarima rano jutros predsjednik Europske unije Herman Van Rompuy nakon cjelonoćnih pregovora. Kako navodi europski izvor, među deset zemalja EU-a koje nisu članice eurozone, Velika Britanija i Mađarska rekle su ne izmjeni ugovora, a Švedska i Češka žele prvo konzultirati svoj parlament. I slovenski premijer u odlasku Borut Pahor najavio je da će se o zaključcima hitno konzultirati s političkim strankama izabranima u novi slovenski parlament.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i Sarkozy bili su upozorili da će predložiti svoj proračunski pakt kako bi osnažili pravila i sankcije za svih 27 članica EU-a, a da će eurozona nastaviti ići sama u slučaju neuspjeha.

"Voljeli bismo da se svih 27 zemalja dogovorilo o reformi ugovora, ali to nije bilo moguće zbog stajališta naših britanskih prijatelja, kazao je Sarkozy novinarima. Da bi pristao na reformu ugovora među svih 27 zemalja (britanski premijer) David Cameron je zatražio, što smo mi ocijenili neprihvatljivim, protokol u ugovoru koji će omogućiti da se Velika Britanija izuzme iz stanovitog broja propisa o financijskim tvrtkama, rekao je. Mi to nismo mogli prihvatiti, budući da mislimo kako je, sasvim suprotno, dio problema u svijetu povezan s deregulacijom financijskih usluga. Pristanemo li na izuzeće Velike Britanije, mislimo da ponovo dovodimo u pitanje, ne kažem da je to stajalište premijera Camerona, dobar dio posla obavljena radi regulacije financijskog sektora, koja je doista nužna", zaključio je Srakozy.

Njemačka se zauzima za ugovor o jačanju proračunske discipline koji bi bio obvezujući, što je, smatraju čelnici te zemlje, jedini način da se ubuduće poštuju pravila i spriječe nove anomalije.

"Voljeli bismo da je postignut jednoglasan dogovor unutar EU-a. Nažalost, to nije bilo moguće", priznao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Sve zajedno, ovo izgleda kao još jedan veliki spektakularni promašaj u režiji visokih europskih dužnosnika.

Nakon što je sada očito propuštena prilika za veliki sveeuropski dogovor - za očekivati je da će rejtinga gencija Standard & Poor's provesti u djelo svoje prijetnje o rezanju rejtinga EU-a, eurozone i Europskog fonda za stabilizaciju (EFSF).

Pročitajte još:

- Apokaliptični komentari europskih političara i dužnosnika pred sutrašnji EU summit u Bruxellesu

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram