Zatvori
Poslovni Puls
08/12/2011

NEVJEROJATNO: Indijci privatno drže u zlatu čak 50 posto bruto društvenog proizvoda

Istraživanje o navikama Indijaca vezanim uz trgovanje zlatom što ga je provela istraživačka agencija Macquarie pokazuje da je ukupna vrijednost zlata koje indijski građani imaju u privatnome posjedu dosegnula vrijednost od 950 milijardi američkih dolara...

Riječ je o iznosu koji je jednak polovici godišnjega indijskog bruto nacionalnog proizvoda. Između 7 i 8 posto od ukupno 329 milijuna indijskih kućanstava u svojem posjedu drži neki oblik zlata, prenosi portal SrebroZlato.

Istraživačka agencija Macquarie ustanovila je također da Indijci privatno drže čak 18 tisuća tona zlata, što iznosi oko 11 posto ukupnih svjetskih zaliha. Indija je također najveći svjetski uvoznik zlata, budući da zlato u toj zemlji ima dugu tradiciju kao sredstvo darivanja tijekom sezone vjenčanja i festivala. Svake godine od 2002. godine do danas, u jesenskim bi mjesecima cijena zlata na svjetskom tržištu porasla upravo zbog povećanje potražnje iz Indije.

Sredstvo štednje i očuvanja vrijednosti imovine

Dodatni poticaj indijskoj potražnji dala je i sve veća neizvjesnost na globalnom financijskom tržištu. Indijci su zlato prestali gledati samo kao sredstvo ukrašavanja, te mu se sve češće okreću i kao sredstvo štednje i očuvanja vrijednosti imovine. Bogatstvo izraženo u formi plemenite kovine ojačalo je samopouzdanje milijunima Indijaca s obzirom financijsku sigurnost i stabilnost njihovih obitelji, ističe se u izvještaju agencije Macquarie.

Analitičari predviđaju kako će potražnja za zlatom u Indiji nastaviti rasti, unatoč rastu cijene od preko 50 posto u razdoblju od siječnja 2010. godine do rujna 2011. godine. U prva tri tromjesečja ove godine, ukupna količina prodanoga zlata u Indiji porasla je dodatnih za pet posto, i to nakon što je prošle godine zabilježen nesvakidašnji rast od čak 72 posto na godišnjoj razini.

Zlato spada u tri najvažnija indijska uvozna proizvoda. Veći udio u ukupnom uvozu roba i usluga ima još samo uvoz nafte i kapitalnih dobara. Ukupno 92 posto ponude zlata na Indijskom tržištu dolazi iz inozemstva, dok se ostatak namakne recikliranjem lomljenoga zlata, te iz drugih izvora, prenosi SrebroZlato.

Pročitajte još:

- Plemenite kovine: Kazahstan u sljedeće tri godine povećava proizvodnju i u potpunosti zaustavlja izvoz zlata!

- Pod snažnom policijskom zaštitom Venezuela zrakoplovom vratila prvu pošiljku zlata iz inozemstva

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram