Zatvori
Poslovni Puls
08/12/2011

Apokaliptični komentari europskih političara i dužnosnika pred sutrašnji EU summit u Bruxellesu

Cijeli svijet s velikim nestrpljenjem čeka zaključke sutrašnjeg velikog EU summita u Bruxellesu na kojem će raspravljati o spašavanju eurozone i budućnosti eura...

U francuskom gradu Marseillesu danas se održava posljednji dan kongresa Europske pučke stranke (EPP), koji se pretvorio u sastanak dijela europskih vođa o spašavanju eura.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso na sastanku europskih pučana kazao je kako europski lideri moraju učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi se spasila eurozona i euro. "Ono što očekujem od svih čelnika je da ne dolaze govoriti o onome što ne mogu učiniti, već da govore o onome što će učiniti za Europu. Cijeli svijet nas gleda i ono što svijet očekuje od nas nije više nacionalnih problema, već europska rješenja", rekao je Barroso.

Na sutrašnjem EU summitu svi očekuju veliku inicijativu Francuske i Njemačke koja će predložiti stvaranje velike fiskalne unije i zatražiti oštre kazne za zemlje članice eurozone i EU-a koje ne budu poštivale dogovorene proračunske limite.

"Nikada se toliko zemalja nije željelo pridružiti Europi. Nikada rizik od raspada Europe nije bio tako velik. Europa se suočava s izvanredno opasnom situacijom", rekao je danas francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i upozorio kako Europa još ima samo nekoliko tjedana za spašavanje. "Ako se ne složimo oko toga, bojim se da nećemo biti u mogućnosti složiti se oko ičeg drugog. To je analiza", rekao je Sarkozy.

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da će možda biti potrebne godine da se riješi kriza eurozone, ali je naglasila kako će sutrašnji summit izroditi konkretne poreze koji će ići u smjeru rješavanja krize.

Velikom pritisku na europske političare koji će se sutra sastati u Bruxellesu sigurno su doprnijele i ovotjedne najave iz američke rejting agencije S&P koja je zaprijetila rezanjem kreditnog rejtinga za zemlje eurozone i cijele Europske unije, a u opasnosti je i rejting obveznica Europskog fonda za stabilizaciju (EFSF).

Već sada je sasvim jasno kako će sutrašnji summit u Bruxellesu, bez pretjerivanja, biti povijestan za budućnost EU-a i eurozone...

Pročitajte još:

- Europski lideri namjeravaju produžiti vijek trajanja Europskog fonda za stabilizaciju (EFSF) 

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram