Zatvori
Poslovni Puls
08/12/2011

EBRD: Hej Hrvati, morate ubrzati privatizaciju javnih tvrtki i komercijalizaciju infrastrukture!

U idućoj godini Hrvatska mora ubrzati privatizaciju državnih poduzeća i komercijalizirati infrastrukturu kako bi potaknula gospodarski rast, rečeno je na predstavljanju Tranzicijskog izvještaja za 2011. Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD)...

"Hrvatsko gospodarstvo sporo se oporavlja pa bi za postizanje velikog rasta trebalo pokrenuti restrukturiranje niza kompanija u državnom vlasništvu i time smanjiti i dalje previsoke državne subvencije", poručio je pomoćnik EBRD-ova direktora za strategiju i politiku Peter Sanfey, a prenosi HRT.

EBRD očekuje nastavak komercijalizacije infrastrukture kroz provedbu strategije energetskog razvoja, kako bi cijene energenata pokrile troškove i potaknule rast energetske učinkovitost. U izvještaju se upozorava na slabe makroekonomske pokazatelje te spominje negativna stopa rasta u prošloj godini, kao i očekivanje neznatnog rasta od 0,5 posto u ovoj godini.

"EBRD među prioritetima politike u Hrvatskoj ističe i investicije u promet, energetsku sigurnost te lokalnu komunalnu infrastrukturu", rekla je direktorica EBRD-a za Hrvatsku Zsuzsanna Hargitai.

U izvještaju za 2011. Kriza i tranzicija iz perspektive običnog čovjeka analiziraju se podatci pribavljeni anketiranjem od 1000 do 1500 kućanstava iz 29 tranzicijskih zemalja i pet razvijenih država zapadne Europe. Istraživanje je pokazalo da ljudi postaju manje skloni demokraciji i tržišnoj ekonomiji ako ih je nedavna kriza pogodila jače nego prijašnje krize. Kriza je prosječnog građanina u tranzicijskim zemljama pogodila više od onih u zapadnoj Europi, a troškovi za osnovne živežne namirnice u tranzicijskim zemljama smanjeni su za 39%, dok su u zapadnoj Europi pali za 11%. Hrvatska je blizu tranzicijskom prosjeku s padom troškova od 36%, javlja HRT.

Pročitajte još:

- Mogu Kukuriku i HDZ filozofirati koliko god žele, ali dolazak MMF sada je sve izglednija opcija za Hrvatsku

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram