Zatvori
Poslovni Puls
07/12/2011

Radimir Čačić: Neće biti masovnih otpuštanja, ali otkazi za nesposobne su nužnost

Budući potpredsjednik vlade za gospodarstvo Radimir Čačić za NovuTV najavljuje prve poteze vlade premijera Zorana Milanovića koja će se tek formirati...

Evo što je Radimir Čačić rekao u razgovoru s Mislavom Bagom na NovojTV:

 

Je li u ovom trenutku gore spašavati kreditni rejting ili rješavati nelikvidnost?

I jedno i drugo. Rejting je direktno dodatno zaduženje od oko milijardu eura na postojeći novac. Dakle, ništa nismo dobili, a bit ćemo zaduženi više za milijardu eura, ako se realizira ovo što nam prijeti.

Kao budućeg potpredsjednika Vlade, brinu li vas prognoze kreditnih agencija da će se smanjivati kreditni rejtinzi u 15 zemalja Europske unije?

Jako me zabrinjavaju, kao prvi prioritet moramo izaći s paketnom reformskih mjera koje moramo prezentirati svim ključnim financijskim institucijama. Dobili smo mandat apsolutne većine, da nismo, ne bi to mogli. Bili bi podložni sumnjama jesmo ili nismo u stanju to realizirati. Ovako, moramo dati i kvantifikaciju i vremenski okvir u kojem ćemo realizirat. Ukupnost mjera se moramo vidjeti po budžetu.

Hoćete li proračun usvojiti u siječnju ili ožujku?

Izaći ćemo s njim što ranije. On mora biti manji i apsolutno i relativno. Mirovine iz rada se ne diraju. Plaće u javnoj upravi neće se dirati, ali smanjit će se masa plaća i uvest će se kriterij krivulje uspješnosti. Sadašnje stanje jest tko jednom uđe u javnu upravu, izlazi kada ide u mirovinu, kao da je u monarhiji. To znači da će se prema kriteriju kvalitete ulaziti i kriteriju nekvalitete izlaziti, i tako svake godine.

Znači, plaće se neće dirati, ali u javnoj upravi bit će otkaza?

Tako je. Bit će to precizno definirane potrebe javne uprave danas, i sutra kada uđe u Europsku uniju. To nisu nikakvi spektakli, nikakvi otkazi za desetine tisuća ljudi.

Očekujete od direktora javnih tvrtki da vam daju mandate na raspolaganje?

Apsolutno. To je minimum koji mogu učiniti. Građani su dali mandat drugoj vladi koja ima pravo na sve ključne funkcije. Kriteriji? Stvari su jasne, ljudi koji su na tragu našeg programa. Dakle, političko jasno opredjeljenje, mora jasno pokazati da radi na tragu nove Vlade, ali mora zadovoljiti sve stručne standarde.

Ekonomski tim činit ćete vi, Linić i Grčić?

Da, to je to. To je tim koji može pobjeđivati.

Je li nelikvidnost gora od 2000 godine?

Da, gora je u apsolutnim brojevima, nije u relativnim, što se vidi u BDP-u i budžetu, ali je puno gora u kompleksnosti. To ne ovisi samo o plaćanju Vlade nego u činjenici da tvrtke same ne plaćaju i da je u nizu situacija država veliki vjerovnik.

Godine 2000 uzeli ste kredit da država vrati dugove?

Tako je, ključno je bilo da smo se dugoročno zadužili da bi kratkoročno spasili likvidnost. I tada je bilo skoro dovoljno da se 26 milijardi nelikvidnosti riješi. Sada ćemo isto napraviti, bez obzira na teške uvjete, ali obveze države se moraju plaćati. Država koja to ne radi, nije država.

Što s 20 milijardi kuna duga fikus tvrtki?

Morat ćemo detektirati koje su tvrtke, i zaboraviti na taj novac. Pokušat će se naplatiti kroz sporove i institucije, ali računat na taj novac ne treba,  njega treba zaboraviti. Treba spasiti što se da spasiti. Najveći problem su tvrtke koje su ovoj krizi, koja je primarno hrvatska, na koljenima, koje su u obvezi prema državi, na to plaćaju 14 posto kamatnu stopu, to ne može izdržat normalno gospodarstvo. Tu država treba preuzet obvezu velikog vjerovnika. To je u očima onih koji nisu spašeni nepravedno. Mi moramo odlučiti, ako je ugroženo 100, moramo spasiti 85.

Što ste naučili u 1. koalicijskoj vladi?

Ako je itko poznat po brzim odlukama, onda smo to Slavko Linić i ja. Bez Zorana Milanovića se ništa neće učiti jer predsjednik Vlade je onaj koji određuje i dinamiku i strategiju. Mislim da je Zoran izuzetno jasan i ne samo jasan nego je to jasno i javno iznio u nizu predizbornih nastupa, gdje je rekao da nemamo pravo na nedonošenje odluka. Na pogrešku imamo pravo, nema odluke bez pogrešaka.

Što ako padne kreditni rejting?

Moramo ga dizati svim snagama, postoji prijetnja da padne, to znači da stvarnu rezervnu Hrvatska koju ima unutar same sebe, a to je posljedica dosadašnje nesposobne i korumpirane vlasti, moramo odmah aktivirati i ukloniti barijere za investiranje. To su rezerve na razini od 1 i pol i 3 BDP-a, a to je u milijardama. Što mi imamo, to bi većina europskih zemalja željela kao cilj,.a mi to imamo unutar samih sebe.

Pročitajte još:

- Radimir Čačić i dalje uvjeren da s novom vladom Hrvatska može ostvariti rast BDP-a od 5 posto (VIDEO)

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram