Zatvori
Poslovni Puls
07/12/2011

Bizarno: Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble "pozdravio" S&P-ovu prijetnju Europi

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble dao je poprilično čudnu izjavu...

Naime, Wolfgang Schaeuble smatra kako je S&P-ovo upozorenje o rezanju kreditnog rejtinga za 15 zemalja eurozone, uključujući i AAA kreditne rejtinge Njemačke i Francuske, zapravo dobra stvar jer će natjerati europske čelnike i političare da se hitno pozabave problemom rješavanja dužničke krize.

"Činjenica je da čitavo svjetsko tržište trenutno nimalo ne vjeruje Europi. Ovo upozorenje samo će nas potaknuti da provedemo ono što smo dogovorili. Ići ćemo korak po korak i vratiti povjerenje ulagača", rekao je Schaeuble.

S&P-ovo upozorenje došlo je samo nekoliko sati nekon što su Nicolas Sarkozy i Angela Merkel postigli "povijesni" dogovor o značajnom ekonomskom i fiskalnom ujedinjenju zemalja eurozone. Svi očekuju kako će Merkel i Sarkozy na velikom EU summitu u Bruxellesu dati zajednički prijedlog o promjeni EU ugovora kako bi se stvorili pravni okviri za "penaliziranje" neposlušnih zemalja članica eurozone, a navodno će se i stvoriti situacija u kojem će Bruxelles davati zeleno svjetlo i prijedlozima nacionalnih proračuna zemalja članica EU-a i eurozone. Još uvijek nije jasno što će Francuska i Njemačka točno predložiti u petak u Bruxellesu, no sasvim je izgledno kako tržišta traže snažan signal da je Europa konačno počela zauzdavati dužničku krizu.

I dok pozitivno nastrojeni Schaeuble priča o "dobroj stvari za Europu", S&P je jučer snizio i izglede dugoročnog kreditnog rejtinga Europskog fonda za stabilizaciju (EFSF) na "negativno".

Za razliku od njemačkog ministra financija, mnogi upozoravaju kako je S&P-ovo upozorenje zapravo politička odluka i "napad" na zemlje eurozone koje čine sve što je moguće kako bi se smanjili proračunski deficiti i stabilizirala europska monetarna unija.

"Ne mogu ne primijetiti kako je obavijest došla iz vedra neba, ali baš pred početak velikog summita u Bruxellesu. To ne može biti slučajnost", kazao je prvi čovjek eurozone Jean-Claude Juncker.

Nakon S&P-ovih prijetnji one ideje o stvaranju europskih rejting agencija mogle bi ponovno postati aktualne.

Pročitajte još:

- Nicolas Sarkozy: Eurozoni prijeti raspad ako ne počnemo usklađivati naše nacionalne proračune

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram