Zatvori
Poslovni Puls
06/12/2011

Što bi mi bez Zdeslava Šantića: Hrvatski BDP iduće će godine ostvariti pad od visokih 2,1 posto!

Većina hrvatskih financijskih analitičara očekuje drastično usporavanje ekonomskih aktivnosti u 2012. godini, a među najpesimističnijima je Zdeslav Šantić...

Tako analitičari Raiffeisen banke u idućoj godini očekuju pad BDP-a od 1 posto, Hypo analitičari vide pad od 2 posto, a najpesimističniji je glavni analitičar Societe General Splitske banke, Zdeslav Šantić, koji očekuje pad BDP-a od čak 2,1 posto!

"Donedavno su najrelevantnije institucije prognozirale rast eurozone u 2012. godini, a najnovije prognoze pokazuju stagnaciju ili pad aktivnosti u eurozoni", kaže Šantić ističući da je u takvim uvjetima teško očekivati pozitivnu stopu rasta hrvatskog gospodarstva, prenosi T-Portal.

Drugi razlog zbog kojeg očekuje "povratak u recesiju" je otežan pristup kreditima i povećanje cijene zaduživanja. "Zbog dužničke krize u Europi bilježimo apsolutni rast rizika i pritisak na povećanje cijene zaduživanja", kaže Šantić, upozoravajući na rastuću opasnost od pada kreditnog rejtinga.

Treći argument za rast pesimizma leži u činjenci da buduća Vlada neće moći odgađati oštrije rezove u proračunskoj potrošnji. "Stvara se pritisak na novu vladu da provede značajniju fiskalnu konsolidaciju u kratkom roku što će nužno imati negativan utjecaj na gospodarsku aktivnost", upozorava Šantić. Nepovoljne okolnosti o kojima govori Šantić negativno će se odraziti na sve bitne makroekonomske pokazatelje. Oporavak osobne potrošnje ne može se očekivati zbog rasta nezaposlenosti, pada realnih plaća, daljnjeg razduživanja stanovništva te smanjenih socijalnih transfera.

Izvoz će biti pod pritiskom zbog smanjenih narudžbi iz europskih zemalja, a teško je očekivati da bi se u turizmu mogli ponoviti ovogodišnji rezultati. Pozitivan utjecaj na rast mogle bi imati jedino investicijske aktivnosti privatnog sektora, ali one u velikoj mjeri ovise o cijeni novca, zaključuje Šantić.

Pročitajte još:

- Ekonomski analitičari su složni: Ako Milanovićeva vlada ne uspije, Hrvatsku čeka ekonomski krah!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram